Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Petržalčania upratovali okolie budovy, kde sídlil Ludus

Ilustračné foto Foto: TASR

Upratovanie mestskej časti sa nieslo v duchu sloganu"Sama sa nezašpinila, sama sa nevyčistí."

Bratislava 21. septembra (TASR) - Obyvatelia bratislavskej Petržalky sa dnes v rámci Dní dobrovoľníctva pustili do upratovania okolia bývalého sídla divadla Ludus na Námestí českého ľudu. Akcia bola súčasťou série aktivít, ktoré petržalská samospráva v tomto roku zamerala na čistenie a upratovanie mestskej časti s mottom "Sama sa nezašpinila - sama sa nevyčistí".

Výber lokality, v ktorej sa dnes upratovalo, nebol náhodný. „"Dlhodobo chátrajúcu budovu Ludusu a jej okolie vnímame ako miesto, ktoré potrebuje poľudštiť," uviedla Milka Podmajerská z kancelárie starostu Petržalky. Poupratovanie okolia má súvis aj s najbližšou budúcnosťou bývalej budovy divadla. "Miestne zastupiteľstvo sa bude zaoberať návrhom verejno-obchodnej súťaže na dlhodobý prenájom tejto budovy," uviedla Podmajerská a dodala, že by tu malo vyrásť komunitné centrum.

Podmajerskú potešilo, že na upratovanie prišlo viac ľudí, ako organizátori očakávali. Dobrovoľníci sa preto zamerali nielen na zlikvidovanie najväčších skládok odpadu, ktoré zanechali bezdomovci, ale upratovali aj priľahlý park, skateboardový areál a okolie blízkeho Chorvátskeho ramena.

Medzi približne tridsiatkou dobrovoľníkov, ktorí na brigádu prišli už po deviatej hodine, boli seniori i mladí ľudia, dokonca prišli študenti zo Strednej odbornej školy podnikania na Strečnianskej ulici v Petržalke. "Aj väčšina našich študentov je z Petržalky, takže k účasti na brigáde ich nebolo treba prehovárať, práve naopak," povedala pre TASR profesorka Mária Králová.

Seniorka Justína Okruhlicová spojila na brigáde príjemné s užitočným. "Môžem byť na čerstvom vzduchu, medzi ľuďmi a zároveň urobím niečo pre svoje okolie." Skrášliť miesto, ktorým dennodenne prechádza, bolo hlavnou motiváciou aj pre Martinu Palatickú. "Chcem, aby to tu lepšie vyzeralo," stručne, no výstižne zdôvodnila svoju účasť na brigáde.

Milka Podmajerská z kancelárie starostu Petržalky vidí v účasti ľudí rôznych vekových kategórií dôkaz, že Petržalčania majú vzťah k svojej mestskej časti. "Zároveň sa ľudia stotožňujú s heslom týchto aktivít, ktoré naznačujú, že poriadok v Petržalke si musia urobiť Petržalčania," dodala.