Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Petržalčania už môžu korupciu hlásiť mailom

Ilustračné foto Foto: TASR

Mestská časť plánuje do praxe zavádzať aj ďalšie pravidlá, ktoré miestni poslanci schválili v májovom dokumente Transparentná Petržalka. Napríklad aj majetkové priznania zvolených poslancov na webe.

Bratislava 3. augusta (TASR) - V najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka môžu obyvatelia poukázať na nekalé praktiky na úradoch. Email korupcia@petrzalka.sk, ktorého obdobu má aj hlavné mesto, už funguje a obyvatelia naň môžu posielať svoje podnety a sťažnosti na porušenie etických princípov poslancami, starostom i úradníkmi.

Majetkové priznania poslancov pribudnú na webe
Ako TASR informovala petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová-Laczová, mestská časť plánuje do praxe postupne zavádzať aj ďalšie pravidlá, ktoré miestni poslanci schválili v máji v dokumente Transparentná Petržalka. Napríklad okrem súčasného zverejňovania majetkového priznania starostu by mala na svojej webovej stránke zverejniť aj majetkové priznania všetkých zvolených poslancov. Informácie na svojom webe chce tiež sprehľadniť a doplniť a stránku zmodernizovať. "Vytvoríme systém, ktorý posilní možnosť pre každého, kto bude mať záujem, diskutovať o pripravovaných investíciách mestskej časti, o plánovaných územných plánoch zón, o pripravovanom rozpočte na príslušný rok a podobne," poznamenala Grebeňová-Laczová.

Budú mať aj Etický kódex
Novinkou v Petržalke je pripravovaný Etický kódex volených predstaviteľov mestskej časti, ktorý obsahuje pravidlá správania sa. Kódex by malo schvaľovať zastupiteľstvo na niektorom z najbližších rokovaní. Podobný kódex sa pripravuje aj pre zamestnancov miestneho úradu.

Informácie o obecných bytoch sú dostupné tiež
Mestská časť Petržalka v súčasnosti zverejňuje informácie zo zasadnutí zastupiteľstiev (pozvánky, program, materiály, uznesenia, hlasovanie), schválené znenia rozpočtov i záverečných účtov, investičné zámery, výberové konania či verejné obchodné súťaže. Na internetovej stránke www.petrzalka.sk môžu Bratislavčania nájsť aj informácie o nakladaní s obecnými bytmi či s ďalším obecným majetkom. "Jeho princípy, ktoré zadefinoval dokument Transparentná Petržalka, sú už taktiež súčasťou všeobecne záväzných nariadení či interných predpisov, ktorými sa prenájom či predaj obecného majetku riadi," podotkla hovorkyňa.