Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Petržalčania si odhlasovali názov námestia

Mestská časť Bratislavy dala Petržalčanom vybrať si spomedzi troch názov - Námestie mládeže, Námestie republiky a Námestie svornosti.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Námestie republiky by sa malo podľa hlasovania Petržalčanov volať verejné priestranstvo medzi Jiráskovou a Tupolevovou ulicou v Bratislave. Petržalská samospráva pre miesto, kde sa minulý rok konali aj Vianočné trhy, hľadá názov a pomôcť ho vybrať môžu aj obyvatelia.

"Tento priestor sa v minulosti síce spájal s názvom Námestie májového povstania českého ľudu, nie je to však jeho oficiálne pomenovanie a navyše ani samotní ľudia ho už pod týmto menom nepoznajú," vysvetlila Katarína Macenková z kancelárie petržalského starostu. "Oficiálne teda námestie nenesie žiadny názov, je takpovediac bez mena."

Mestská časť rozbehla internetové hlasovanie

Na svojej webovej stránke či sociálnej sieti preto mestská časť rozbehla internetové hlasovanie. Petržalčanom dala vybrať spomedzi troch názov - Námestie mládeže, Námestie republiky a Námestie svornosti. "Zo 421 hlasujúcich na webovej stránke Petržalky 360 hlasovalo za Námestie republiky, 17 za Námestie svornosti a 44 za Námestie mládeže," uviedla samospráva. Námestie republiky vyhralo aj v hlasovaní na Facebooku. Svoj hlas mu dalo 72 obyvateľov, Námestiu mládeže 37 a Námestiu svornosti iba jeden.

Názvy vybrala názvoslovná komisia mestskej časti, ktorú tvorili poslanci. Niektorí diskutujúci na Facebooku samospráve pripomenuli, že pomenovania sú neaktuálne a názov by mal viac súvisieť napríklad s mestskou časťou alebo poukázať na to, že v blízkosti je skate park. Samospráva ich tak vyzvala, aby dali aj vlastné návrhy. "Medzi nimi boli Májové námestie, Petržalské námestie, Nové námestie, Námestie slobody či Námestie športu," informovala mestská časť. Sľubuje, že pri spracovávaní materiálu do zastupiteľstva sa bude prihliadať aj na ne.

Výsledkami hlasovania sa teraz bude opäť zaoberať názvoslovná komisia mestskej časti, názov potom prerokuje petržalské miestne zastupiteľstvo a o novom definitívne rozhodnú mestskí poslanci.