Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Petržalka vyčlenila na dotácie 100.000 eur, ľudia ale žiadajú viac

Vlani sa na petržalskú samosprávu obrátilo 107 uchádzačov a starosta Vladimír Bajan s poslancami miestneho zastupiteľstva prerozdelili dovedna 120.000 eur.

Bratislava 13. marca (TASR) - Tento rok vyčlenila najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka na účelové dotácie 100.000 eur. Do konca februára záujemcovia adresovali samospráve 22 žiadostí. "Celková požadovaná suma už teraz prekročila 154.000 eur," TASR informovala hovorkyňa miestneho úradu Mária Grebeňová-Laczová. Niektorí podľa nej požadujú nereálne vysokú sumu.

Avšak nielen z dôvodu finančného limitu nemôže mestská časť uspokojiť všetky požiadavky. Mnohokrát sa totiž vyskytujú aj chyby na strane žiadateľov. "Najčastejšou, ktorej sa žiadatelia dopúšťajú, je nedostatočne vyplnená žiadosť, prefinancovanie miezd alebo investícií, na ktoré účelovú dotáciu nie je možné poskytnúť, chýbajúce doklady alebo aj neskoré vyúčtovanie," vysvetlila Grebeňová-Laczová.

Vlani sa na petržalskú samosprávu obrátilo 107 uchádzačov a starosta Vladimír Bajan s poslancami miestneho zastupiteľstva prerozdelili dovedna 120.000 eur. Podľa Bajana je snahou petržalskej samosprávy najmä prevencia zlých životných návykov. "Účelovú dotáciu sme vlani poskytli napríklad na klubovú a komunitnú činnosť občianskym združeniam Kaspian a Ulita, ktoré sa v našej mestskej časti sústreďujú na zmysluplné prežívanie voľného času a vzdelávanie detí a mládeže, ako aj na znižovanie rizík a dopadov sociálno-patologických javov," poznamenal. Prostriedky mestská časť minulý rok poukázala aj Domovu pre každého, združeniu Depaul Slovensko či organizátorom na športové a kultúrne podujatia detí a mládeže.

Tí, ktorí majú záujem požiadať o účelovú dotáciu, nájdu tlačivo žiadosti, informáciu o požadovaných dokladoch a príslušné Všeobecne záväzné nariadenie 2/2005 na stránke www.petrzalka.sk. Žiadateľ je povinný priložiť doklad o registrácii organizácie, výpis z obchodného registra alebo živnostenský list, stručný životopis osoby, ktorá je zodpovedná za projekt či aktivity, potvrdenie žiadateľa o vyrovnaní finančných vzťahov voči mestskej časti a štátu. Pri výške žiadanej sumy do 3300 eur rozhoduje starosta, nad 3300 eur poslanci.