Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Piešťanoch odhalia sochu Ľ. Wintera, dátum je už známy

Na snímke cez Kolonádový most prechádza historické hasičské auto z Luhačovíc, ktoré sú partnerským mestom Piešťan. Foto: TASR/Martin Palkovič

Autorom bronzovej sochy s lavičkou je slovenský sochár Roman Hrčka, ktorý momentálne pracuje na dokončení lukoprénových foriem potrebných na vyhotovenie bronzového odliatku sochy.

Piešťany 15. decembra (TASR) – Občianske združenie (OZ) ProWinter z Piešťan v uplynulých štyroch rokoch organizovalo verejnú zbierku na realizáciu bronzovej sochy Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste v Piešťanoch. Doteraz sa v nej podarilo vyzbierať 46.487,74 eura. TASR o tom informovala Katarína Hallová z OZ ProWinter.

V sobotu zástupcovia OZ oznámili oficiálny dátum odhalenia sochy Ľudovíta Wintera. "Stane sa tak v sobotu 11. mája 2019. Zámerom OZ je pripraviť slávnostný program pre návštevníkov a obyvateľov mesta, z ktorých mnohí majú vďaka príspevkom do verejnej zbierky priamu zásluhu na úspechu celého projektu," uviedla Hallová.

Projekt Socha Ľudovíta Wintera v Piešťanoch rozbehlo OZ v roku 2014. Autorom bronzovej sochy s lavičkou je slovenský sochár Roman Hrčka, ktorý momentálne pracuje na dokončení lukoprénových foriem potrebných na vyhotovenie bronzového odliatku sochy.

Na účte verejnej zbierky sa vďaka prispievateľom v súčasnosti nachádza suma 46.487,74 eura, ktorá pokrýva náklady potrebné na zhotovenie a osadenie sochy. "Súčasťou finančného rozpočtu vo výške 48.500 eur je aj obstaranie exteriérového informačného kiosku s viacjazyčnými informáciami o osobe Wintera a príbehu, ktorý sa viaže na samotné spracovanie a umiestnenie jeho sochy na Kolonádovom moste. V tomto smere zbierka stále pokračuje," doplnila Hallová.