Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Počas Noci múzeí a galérií možno v Bratislave uvidieť aj mamuta

Ilustračné foto Foto: TASR

Do celoeurópskej akcie Nuit européen des musées sa zapojí v tomto roku viac ako 120 múzeí a galérií z celého Slovenska.

Bratislava 19. mája (TASR) – Viac ako päťdesiat bratislavských múzeí a galérií dnes ostanú otvorené až do polnoci a ich návštevníci sa dostanú do priestorov, ktoré v bežný deň nemôžu vidieť.

Začala sa totiž Noc múzeí a galérií. Jej ôsmy ročník spolu s výstavou Krásna hôrka na bratislavskom hrade dnes predpoludním otvoril minister kultúry SR Marek Maďarič.

Už tradične si najviac návštevníkov počas podujatia vyberá múzeá Slovenského národného múzea (SNM). "Najnavštevovanejšie je Prírodovedné a Historické múzeum SNM, ale aj mestské múzeum v centre, ktoré hovorí o dejinách Bratislavy," povedal pre TASR riaditeľ SNM Rastislav Púdelka. Ak je pekné počasie, veľa návštevníkov podľa jeho slov chodí aj na Hrad Devín.

Prírodovedné múzeum na Vajanského nábreží nesklame návštevníkov ani tento rok. Otvorilo totiž novú paleontologickú výstavu Príbeh života na Zemi. Do polnoci tam Bratislavčania uvidia množstvo unikátnych skamenelín, štvormetrového mamuta či rekonštrukciu dinosaura, ktorý žil pred 200 miliónmi rokov v oblasti dnešných Tatier. "V archeologickom múzeu bude zase stredoveká kuchyňa," láka riaditeľ.

Požiarom zničené predmety, ale aj zachránené poklady z hradu Krásna hôrka si môžu návštevníci pozrieť na Bratislavskom hrade. Výstava dokumentuje požiar, ktorý na hrade vypukol 10. marca. Návštevníci uvidia napríklad sedaciu súpravu Márie Festetichovej, manželky Štefana Andrássyho III. z roku 1825 či pôvodný riad z hradnej kuchyne a stále funkčné basetové rohy z čerešňového dreva.

Svoje brány bude mať do 21.00 h. otvorené aj Vodárenské múzeum Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Všetci, ktorí prídu, si budú môcť pozrieť napríklad prvú elektrickú čerpaciu stanicu s historickými studňami, čerpadlami a tunelom popod rameno Dunaja.

Počas podujatia sa platí do múzeí a galérií opäť jednotné vstupné – 1,50 eura. Ak teda návštevník zaplatí v prvom múzeu, do ostatných má vstup zdarma. K vstupenke dostane aj program podujatia.

Od 19.00 h do polnoci budú môcť všetci návštevníci podujatia cestovať mestskou hromadnou dopravou zadarmo. Stačí sa len preukázať vstupenkou. Bezplatne už jazdia aj historické vláčiky, označené logom Noci múzeí a galérií. Každú celú hodinu od 10.00 do 23.00 h premávajú po trase SNM Vajanského nábrežie - SNG Rázusovo nábrežie - SNM Žižkova ulica - SNM Historické múzeum Hrad. Bratislavská vodárenská spoločnosť dáva do prevádzky Historický autobus, ktorý bude premávať od 13.00 do 19.00 h., v hodinových intervaloch, od budovy SNM na Vajanského nábreží k Vodárenskému múzeu, na ostrov Sihoť a späť. Prvý odchod bude od budovy SNM o 13.00 h.

Minulý rok navštívilo podujatie Noc múzeí a galérií celkovo viac než milión ľudí. Púdelka tento rok očakáva aspoň o jedného návštevníka viac. "Návštevnosť bude určite obrovská," dodal.

Do celoeurópskej akcie Nuit européen des musées sa zapojí v tomto roku viac ako 120 múzeí a galérií z celého Slovenska.