Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

V utorok bude opäť snežiť a pršať, napadne až 20 cm nového snehu

Čerstvo napadnutý sneh pri obci Stráňavy 1. apríla 2013. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy 1. a 2. stupňa, ktoré začnú platiť v utorok od 18. hodiny.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Obyvatelia väčšiny územia Slovenska sa od utorka 2. apríla musia pripraviť na novú nádielku dažďa a snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy 1. a 2. stupňa, ktoré začnú platiť v utorok od 18. hodiny.

Očakáva sa, že miestami v okresoch západného a severného Slovenska napadne 5 až 20 centimetrov (cm) nového snehu. Výstraha 1. stupňa pred snežením platí pre okresy Bratislava, Senec, Trnava, Malacky, Senica, Skalica, Pezinok, Myjava, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Čadca, Martin, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa.


FOTOGALÉRIA: Veľkonočná nádielka snehu


Zrážky s úhrnom od 15 do 30 mm sa očakávajú v okresoch Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Bánovce nad Bebravou, Rožňava, Gelnica a Spišská Nová Ves. Tam platí výstraha 1. stupňa pred dažďom.

Výstrahu 2. stupňa pred dažďom vydal SHMÚ pre okresy Levice, Zlaté Moravce, Partizánske, Žarnovica, Prievidza, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom, Banská Bystrica, Zvolen, Banská Štiavnica, Krupina, Veľký Krtíš, Detva, Lučenec, Poltár, Brezno, Rimavská Sobota a Revúca. Miestami by tam malo spadnúť 20 až 40 mm zrážok.

Pre sever okresu Nové Zámky platí až do odvolania hydrologická výstraha tretieho stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa. Druhý stupeň je vyhlásený pre okresy Nitra a Levice - východ.


Aký bude apríl?

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) očakáva, že apríl by mal byť teplotne podnormálny, ale zato zrážkovo normálny. Výhľad počasia, ktorý SHMÚ uverejnil na svojej internetovej stránke, vychádza z predpovedných materiálov Európskeho centra pre strednodobú predpoveď (ECMWF).

Prvá dekáda tohto mesiaca má byť teplotne pod normálom, miestami až o šesť stupňov. O druhej a tretej dekáde meteorológovia na základe aktuálne dostupných informácií predpokladajú, že budú skôr zrážkovo normálne až slabo podnormálne a teplotne podnormálne, v poslednej dekáde normálne.

V nížinách je aprílová priemerná teplota vzduchu od +7 do +12 stupňov Celzia, na severe od 0 do +6 stupňov Celzia.