Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Podujatie Dedina ožíva v Drienčanoch je venované folklóru a tradíciám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Súčasťou podujatia budú aj viaceré sprievodné akcie, napríklad jarmok tradičných remesiel či kulinárske dvory.

Drienčany 18. júla (TASR) – Folklóru a udržiavaniu tradícií je venované podujatie Dedina ožíva, ktorého 13. ročník sa uskutoční v sobotu 23. júla v obci Drienčany v Rimavskosobotskom okrese. TASR o podujatí informovala Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska, ktoré ho organizuje spolu s obcou Drienčany, občianskym združením Valgata a miestnym dobrovoľným hasičským zborom.

"Program sa začína o 9.00 h slávnostným otvorením starostom obce, počas ktorého vystúpia fujaristi Roman Košičiar a Dušan Ceber. O 10.00 h v miestnom evanjelickom kostole vystúpi spevák ľudových piesní Juraj Matiaš a deti v pásme slova a hudby a od 11.00 h sa v programovom bloku Na dedine dobre predstavia Kokavskí heligonkári a účastníci hudobných i tanečných dielní Muzičky a Malí tanečníci," priblížila prvú časť podujatia Zvarová.

Popoludní od 14.00 h v programovom bloku Medzi dvoma vŕšky budú postupne účinkovať heligonkár Ferko Poprovský, Miriam Kučerková a dievčenská spevácka skupina z Teplého Vrchu, folklórny súbor Stromíš z Vlachova a Ján Ambróz a ľudová hudba Borievka z Banskej Bystrice. "Návštevníkov rozveselia ľudoví rozprávači Mária Kropáčová a Juraj Matiaš," dodala Zvarová.

Súčasťou podujatia budú aj viaceré sprievodné akcie. "Je to napríklad jarmok tradičných remesiel či kulinárske dvory. Na podujatí bude tiež prebiehať súťaž o najrozprávkovejší dvor a vystúpi pouličné divadlo Veľká rodinka. Pre deti budú k dispozícii tvorivé dielne na Pamätnej fare Pavla Emanuela Dobšinského," zakončila Zvarová.