Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Pohronskom múzeu vystavia paličkovanú čipku Sone Bezúchovej

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Palkovič

Autorka pri tvorbe rada používa rastlinné a geometrické motívy, architektúru. Inšpiruje ju príroda, kde je veľa čistých tvarov, štruktúr a farieb.

Nová Baňa 20. októbra (TASR) - Obrazy, šperky, dámske kabelky ale aj veľkonočné vajíčka z paličkovanej čipky Sone Bezúchovej ponúkne na obdiv Pohronské múzeum v Novej Bani. Od pondelka 23. októbra až do 19. januára budúceho roka si tu verejnosť môže prezrieť Bezúchovej autorskú výstavu s názvom Paličkovanie II.

Bezúchová je absolventkou Strednej umelecko-priemyselnej školy v Kremnici. Paličkovať sa naučila ako sedemročná, a to od starej mamy, ku ktorej chodievala na prázdniny do Španej Doliny. Paličkovanou čipkou zhotovovala obrázky a od začiatku si ich aj sama navrhovala.

"Po maturite sa paličkovaniu začala venovať intenzívnejšie. Do paličkovaných obrazov vkomponovala aj kovové prvky a drôtiky, ale prevažne používa nite rôznych kvalít a hrúbok. Navzájom ich kombinuje, tak vznikajú štruktúry, ktoré prekrýva alebo ukladá na seba," informovala riaditeľka múzea Katarína Konečná.

Autorka pri tvorbe rada používa rastlinné a geometrické motívy, architektúru. Inšpiruje ju príroda, kde je veľa čistých tvarov, štruktúr a farieb. "V myšlienkach si vytvorí kompozíciu, stále nad ňou premýšľa, dotvára ju, aby bola technika paličkovania realizovateľná. Má rada farebný svet a preto sú aj jej obrazy farebné. Vytvorila si vlastný pohľad na paličkovanú čipku, a tú, ako umelecké dielo – obraz, ponúka návštevníkovi," podotkla Konečná.

Aktuálne pôsobí Bezúchová ako lektorka paličkovanej čipky v Ústredí ľudovej umeleckej výroby. Autorka má za sebou viacero samostatných výstav a účastí na celoslovenských súťažiach.