Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Polícia v Banskej Bystrici učí deti, ako bezpečne používať internet

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pri stretnutiach s deťmi pozeráme preventívne videá, využívame prezentácie, pracovné listy a dokonca sa hráme interaktívne hry, priblížila A. Petrovičová z KRPZ v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 11. februára (TASR) – Tradične vo februári, pri príležitosti Dňa bezpečného internetu, si policajní preventisti zvyknú posvietiť na problematiku bezpečného používania internetu a so študentmi základných a stredných škôl diskutujú o sociálnych sieťach a ohrozeniach vo virtuálnom priestore. Tak je to aj v týchto dňoch.

"Pri stretnutiach s deťmi pozeráme preventívne videá, využívame prezentácie, pracovné listy a dokonca sa hráme interaktívne hry. To všetko preto, aby sme ich naučili používať moderné technológie zodpovedne a eliminovali riziká, ktoré na nich číhajú na internete," priblížila v pondelok Andrea Petrovičová z oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Ako zdôraznila, v prvom rade by však o aktivitách dieťaťa, a nielen na internete, mali vedieť rodičia.

"Vedieť, aké stránky ich dieťa navštevuje, na ktorých sociálnych sieťach je registrované, poznať jeho profil a tiež, aké údaje o sebe, fotografie a videá zverejňuje," konštatovala preventistka.

Podľa nej zákazy nie sú na mieste, treba uprednostniť priateľský, otvorený dialóg, spoločne si pozrieť stránky, ktoré dieťa navštevuje a upozorniť ho na ľahké zneužitie osobných údajov či nevhodných fotografií a videí.

"Odporúčame zvážiť možnosť použitia tzv. rodičovskej kontroly, teda aplikácií a počítačových programov, ktoré aspoň sčasti zabránia, aby sa dieťa dostalo na neželané stránky," dodala Petrovičová.