Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Pomník Martina Rázusa by mal byť postavený do budúcoročného leta

Na snímke vľavo viceprimátorka Bratislavy Petra Nagyová-Džerengová a starostka mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Tatiana Rosová počas symbolického poklopania základného kameňa pomníka Martina Rázusa Foto: TASR/Michal Svítok

Dnes je 124. výročie narodenia tejto významnej slovenskej osobnosti.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Na Rázusovom nábreží v Bratislave dnes slávnostne položili základný kameň pomníka Martina Rázusa, a to v deň 124. výročia jeho narodenia. Podujatie je súčasťou aktivít Letokruhu Martina Rázusa 2012/2013 venovaných spomienke tejto významnej slovenskej osobnosti – spisovateľa, básnika, evanjelického kňaza a politika.

Záštitu nad podujatím prevzali viceprimátorka hlavného mesta SR Petra Nagyová-Džerengová a starostka bratislavského Starého Mesta Tatiana Rosová, ktoré symbolicky položili základný kameň. V umeleckom programe účinkovali členovia Slovenského národného divadla spevák Ivan Ožvát a recitáciou herec Alfréd Swan. Na podujatí sa zúčastnili desiatky ľudí z rôznych miest Slovenska.

V príhovore predseda Spolku Martina Rázusa Vladimír Ferenčík uviedol, že pomník bude viditeľným svedectvom národa morálnej a ľudskej autorite aj pre poučenie, aby sme nachádzali spravodlivosť a česť. Podľa splnomocnenca pre výstavbu pomníka Jána Juráša sa podarilo prekonať rôzne problémy a prekážky, ktoré vyše dvoch rokov zdržali práce na pomníku. Tiež zvýšili pôvodné náklady 50.000 eur z roku 2008 o 13.100 eur.




"Pôvodná zbierka je takmer naplnená, chýba nám do nej 4000 eur a spolu s novou sumou ju musíme cez zimu získať od sponzorov. Pokračuje aj naša zbierka povolená Ministerstvom kultúry SR, číslo účtu - 2621128671/1100 v Tatra banke. Chceli by sme pomník do budúceho leta postaviť," povedal pre TASR Juráš.

Víťazmi verejnej súťaže na pomník sa ešte v roku 2008 stali mladí umelci - výtvarník Martin Dzurek a architekt Daniel Bartoš. Členmi súťažnej poroty boli literárny historik a znalec Rázusovho diela Michal Gáfrik a viacerí výtvarníci, architekti i odborníci z oblasti ochrany pamiatok. Dominantou pomníka bude vysoký žulový pilier pozostávajúci z 11 platní. Každá z nich bude názvom reprezentovať miesto pôsobenia Rázusa počas jeho života. Na každej strane piliera osadia sklenené hranoly, do ktorých laserom vygravírujú Rázusov portrét s textom: "Martin Rázus, 1888-1937, spisovateľ-kňaz-politik" a podpis, tiež citáty z jeho diel a chronológiu života. Vo večerných hodinách bude pomník osvetlený.

Občianske združenie Spolok Martina Rázusa sa hlási k odkazu tohto rodáka z Vrbice - dnes časti Liptovského Mikuláša. Cieľom združenia je propagovať aktuálne dedičstvo duchovnej, umeleckej i politickej práce Rázusa preniknuté demokratickým, humanistickým a etickým posolstvom a úporným zápasom o presadenie poznanej pravdy.

Pri príležitosti 75. výročia smrti a 125. výročia jeho narodenia organizujú spolok a mesto Liptovský Mikuláš spolu s ďalšími partnerskými organizáciami cyklus duchovných, kultúrnych, vzdelávacích i športových aktivít od 8. augusta 2012 (75. výročie smrti v Brezne) do 18. októbra 2013 (125. výročie narodenia v Liptovskom Mikuláši-Vrbici) pod názvom Letokruh Martina Rázusa 2012/2013.