Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Popradskí cestári spúšťajú zimnú údržbu ciest o mesiac skôr ako vlani

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla informoval, že takto reagujú na nepriaznivý vývoj počasia.

Vysoké Tatry 24. septembra (TASR) - Cestári v regióne Vysoké Tatry aktivujú v pondelok večer výkon zimnej údržby ciest. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla informoval, že takto reagujú na nepriaznivý vývoj počasia.

"Cez naše územie aktuálne prechádza studený front, za ktorým preniká studený arktický vzduch. V dôsledku toho sa v najbližších dňoch očakáva prevažne veľká oblačnosť, na viacerých miestach dážď, večer a v noci na miestach s nadmorskou výškou od zhruba 900 metrov aj snehové zrážky. Pod vplyvom ochladenia môže najnižšia nočná teplota na viacerých miestach klesnúť pod bod mrazu a môže sa vyskytovať prízemný mráz, vo vyšších polohách aj silný vietor," zdôvodnil Barilla.

Aj keď zimnú údržbu ciest oficiálne začínajú cestári pod Tatrami až 1. novembra, ich činnosť podľa neho neriadi kalendár, ale príroda. "Vzhľadom na nepriaznivé prognózy počasia nariaďujem na nami spravovaných cestách od pondelkového večera aktivovať výkon zimnej údržby ciest. Naši vodiči budú pripravení v denných aj nočných zmenách okamžite reagovať na aktuálny vývoj počasia," upozornil riaditeľ s tým, že prvé zásahy očakávajú na Ceste Slobody vo Vysokých Tatrách, na ceste od Tatranskej Kotliny smerom na poľskú hranicu, Podspády a Tatranskú Javorinu, v oblasti Štrby a Liptovskej Tepličky a na horskom priechode Vernár.

Riaditeľ podtatranských cestárov verí, že vodiči budú predvídať situáciu na cestách a brať do úvahy vplyvy nepriaznivého počasia. Ani pri plnom nasadení techniky a zamestnancov nie je podľa neho možné pri veľmi nepriaznivom počasí ošetriť cesty k všeobecnej spokojnosti v celom podtatranskom regióne.

"Opatrnosť a vzájomná ohľaduplnosť je na prvom mieste. Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v zimných podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam. Špeciálne vyzývam k maximálnej opatrnosti tých motoristov, ktorí majú na svojich kolesách ešte letné pneumatiky," zdôraznil Barilla s tým, že vlani spúšťali zimnú údržbu ciest v regióne o mesiac neskôr.