Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Potápači opäť čistili dno jazera Kuchajda v Novom Meste

Na snímke ľudia na prírodnom kúpalisku Kuchajda. Foto: TASR/Andrej Galica

V minulosti našli potápači vo vode napríklad označovač cestovných lístkov z autobusu MHD, odpadkové koše, kočík, utopený vodný bicykel či pištoľ.

Bratislava 1. mája (TASR) - Mikrovlnku, lešenárske rúry, ale aj pneumatiku, rozbité sklo či množstvo odtrhnutých rybárskych háčikov vytiahli siedmi potápači z bratislavskej Kuchajdy. Prírodné kúpalisko v Novom Meste počas uplynulého víkendu čistili, aby bolo pripravené na letnú sezónu. Každý rok však vraj množstvo odpadu nájdeného vo vode klesá, tento rok ho bolo historicky najmenej.

"Pri čistení dna sa každoročne zameriame na pásmo vyhradené pre kúpajúcich. Pravidelne tam nachádzame rôzne ostré predmety, ktoré ohrozujú ľudí, ktorí sa prišli na Kuchajdu okúpať," skonštatoval novomestský starosta Rudolf Kusý.

Predseda Spolku ochrancov vody Octopus Tomáš Rácz pritom upozorňuje, že mnohí správcovia vodných plôch čistenie dna jazier nezabezpečujú, čím ohrozujú zdravie návštevníkov. Samospráva Nového Mesta je podľa neho jednou z výnimiek. Aj preto sa vraj rozhodli pri príležitosti 25. výročia čistenia Kuchajdy a dlhoročnej spolupráce s mestskou časťou vyčistiť dno prírodného kúpaliska zadarmo.

Rácz tiež podotýka, že nájdeného odpadu na Kuchajde každým rokom ubúda. "Tohtoročné čistenie preukázalo historické minimum odpadu. Dokonca nebol nájdený ani jeden nákupný vozík, čo v minulých rokoch bolo samozrejmosťou," dodal Rácz s tým, že na druhej strane zaznamenali nárast veľkých ulitníkov, ktoré sú indikátorom čistoty vody.

V minulosti našli potápači vo vode napríklad označovač cestovných lístkov z autobusu MHD, odpadkové koše, kočík, utopený vodný bicykel či pištoľ. Medzi pravidelné úlovky potápačov patria tiež kovové odpadové koše, lešenárske rúry či plastové stoličky.