Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Statelov: Požiar môjho auta asi súvisí s mojím postojom k developerom

Horiace auto starostu Marianky, Dušana Statelova. Požiar vznikol v stredu ráno, 16.1.2019. Foto: Facebook

Na tlačovej konferencii Statelov poukázal na to, že developeri v Marianke dlhodobo nedodržiavajú a obchádzajú regulatívy územného plánu obce.

Marianka 17. januára (TASR) – Úmyselné podpálenie auta môže byť reakciou na boj proti neregulovanej výstavbe a oznámenie o štátnom stavebnom dozore, ktoré stavebný úrad v Marianke pri Bratislave poslal v predchádzajúcich dňoch stavebníkom. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to pripustil starosta obce Dušan Statelov (kandidoval za Progresívne Slovensko). V stredu (16. 1.) nadránom mu zhorelo auto, podľa zistení polície a hasičov išlo o úmysel.

Na tlačovej konferencii Statelov poukázal na to, že developeri v Marianke dlhodobo nedodržiavajú a obchádzajú regulatívy územného plánu obce. "V dôsledku toho dochádza k extrémnemu zahusťovaniu výstavby bez dostatočnej dopravnej a občianskej infraštruktúry," zdôraznil. Problém podľa neho ešte viac zvýrazňuje slabá legislatíva, poukázal pritom aj na to, že v období po komunálnych voľbách (10. 11. 2018) až do ustanovujúceho zastupiteľstva (4. 12. 2018) bolo v obci za predchádzajúceho vedenia vydaných 109 kolaudačných rozhodnutí. Medzi nimi sú aj kolaudácie na nedokončené stavby. Niektoré developerské aktivity v lokalitách, pre ktoré boli vydané rozhodnutia, sú spájané s predchádzajúcim starostom obce Petrom Hasoňom.

Statelov oznámil aj to, že dvaja z pracovníkov stavebného úradu po vydaní spomínaných rozhodnutí ukončili svoj pracovný pomer. "Bez riadneho odovzdania dokumentácie, viacero spisov je stratených," zdôraznil.



Požiar starostovho auta nemal byť jediným aktom zastrašovania, obecný poslanec Peter Jelačič hovorí o delobuchu, ktorý mu rozbil okno. "Som známy ako kritik bývalého starostu a jeho povolení o výstavbe v obci," uviedol Jelačič.

Starostovi vyjadrili podporu i ďalší poslanci a občania Marianky. "Ako legitímne zvolený starosta ochraňuje záujmy obce, stavia sa proti nezákonným a nemorálnym praktikám bez ohľadu na to, kto za nimi stojí. Útok na neho je preto i útokom na demokraciu, ktorý priamo ohrozuje naše záujmy," napísali vo vyhlásení.

K incidentu, pri ktorom zhorelo auto patriace firme starostu Marianky, došlo v stredu nadránom. Podľa zisťovateľa príčin požiaru išlo o úmyselné podpálenie. Celkovú výšku škody odhadli na 10 000 eur, prípad vyšetruje polícia. Statelov sa starostom Marianky stal po víťazstve v komunálnych voľbách v novembri 2018. Predchádzajúci starosta Hasoň vo voľbách nekandidoval.