Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Pozor na vodu z týchto prameňov, nie je vhodná na pitie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Andrej Galica

Vzorky vody odobrali v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru nad zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou v polovici apríla tohto roka.

Nitra 17. mája (TASR) – Voda z prameňov v katastri Zobora v Nitre nevyhovuje požiadavkám na vodu určenú na ľudskú spotrebu. Potvrdili to laboratórne vyšetrenia vzoriek vody odobratých z prameňov Šindolka, Pivoňka, Svoradovho prameňa a Puškinovho prameňa. Vzorky vody odobrali v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru nad zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou v polovici apríla tohto roka pracovníčky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre. "Voda z týchto prameňov nie je vhodná na pitné účely," upozorňuje RÚVZ.

Vzorka vody odobratá zo Svoradovho prameňa nevyhovuje pre prekročenie limitu v mikrobiologických a biologických ukazovateľoch koliformné baktérie, kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 stupňoch Celzia a pri 37 stupňoch C, Enterobacter species a abiosestón. Pre prekročenie limitu v kategórii koliformné baktérie, kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 stupňoch C a pri 37 stupňoch C, Citrobacter species a abiosestón nevyhovuje ani vzorka vody odobratá z prameňa Šindolka.

Vzorka vody odobratá z prameňa na Pivoňkovej ulici nevyhovuje pre prekročenie limitu pri koliformných baktériách, kultivovateľných mikroorganizmoch pri 37 stupňoch C a pri 22 stupňoch C, Citrobacter species a abiosestón. Pre prekročenie limitu v ukazovateľoch koliformné baktérie, kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 stupňoch C a pri 22 stupňoch C, Citrobacter freundii a abiosestón nevyhovuje ani vzorka vody odobratá z Puškinovho prameňa.