Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Pre teplé počasie začal Lučenec s kosením skôr ako po minulé roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prvú kosbu v centre mesta vykonala samospráva už 8. apríla, starostlivosť o verejnú zeleň zabezpečuje vo vlastnej réžii s využitím vlastných zamestnancov.

Lučenec 16. apríla (TASR) - Mesto Lučenec začalo tento rok s kosením verejných plôch skôr ako po minulé roky, dôvodom je najmä teplé marcové počasie. Po prvej kosbe v centre mesta sa práce budú postupne presúvať aj do okrajových častí Lučenca. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala samospráva.

Prvú kosbu v centre mesta vykonala samospráva už 8. apríla, starostlivosť o verejnú zeleň zabezpečuje vo vlastnej réžii s využitím vlastných zamestnancov. Mesto upozorňuje, že počet kosieb závisí od schváleného rozpočtu i od počasia. V prípade nepriaznivých klimatických podmienok sa jednotlivé kosby posunú. Samospráva plánuje aj v tomto roku vo vybraných lokalitách pokračovať v podporovaní biodiverzity.

"Práve vyšší trávnatý porast lúčneho charakteru najviac ochladzuje mestské prostredie v letných horúčavách, keďže zadržiava vodu lepšie než nakrátko zastrihnutá tráva, a v neposlednom rade aj poskytuje vhodnejšie prostredie pre rozvoj a prežitie hmyzu, motýľov a drobných živočíchov," uviedlo mesto.

Okrem kosenia samospráva zabezpečuje aj údržbu kvetinových záhonov, ktoré sa nachádzajú vo viacerých lokalitách mesta, ale najmä v parku, na námestí, na Novohradskej ulici či v okolí Synagógy. Verejnosť tiež žiada o spoluprácu a zveľadenie si svojho najbližšieho okolia v rámci občianskej iniciatívy Skrášlime si svoje okolie, ktorá bude pokračovať v sobotu 27. apríla.

"Skupiny obyvateľov, ktoré sa chcú zapojiť do iniciatívy zveľaďovaním verejných priestranstiev či predzáhradiek pri bytových domoch, majú možnosť požiadať mesto o dovoz kompostu z mestskej kompostárne," dodalo mesto.