Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Veľkú cenu Zlatého súdka získal opäť Konstantin Kazanchev z Kyjeva

Na snímke kresba ukrajinského karikaturistu Konstantina Kazancheva z Ukrajiny, ktorá získala cenu Grand Prix na 22. ročníku medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo Zlatý súdok v Prešove 1. apríla 2016. Foto: TASR/Milan Kapusta

V 22-ročnej existencii súťaže je prvým súťažiacim, ktorý túto Veľkú cenu obhájil.

Prešov 1. apríla (TASR) – Najvyššie ocenenie Grand Prix si zo súťaže kresleného humoru na tému pivo – Zlatý súdok 2016 dnes odniesol ukrajinský karikaturista Konstantin Kazanchev. V 22-ročnej existencii súťaže je prvým súťažiacim, ktorý túto Veľkú cenu obhájil. Získal ju aj v 9. ročníku v roku 2003. Ocenenie si prišiel z Kyjeva do Prešova osobne prevziať. Svoj úspech komentoval slovami, že okrem toho, že je profesionálnym karikaturistom, je aj milovníkom piva a humoru, čo ho predurčuje na víťazstvo v tejto súťaži.

Odborná porota vyberala víťazné karikatúry spomedzi 384 prác. Do súťaže sa zapojilo celkom 147 autorov zo 42 štátov sveta. Odborná porota ďalej udelila 1. Cenu Anrejovi Popovovi z Ruska, na druhej priečke skončil Ivajlo Cvetkov z Bulharska a kresba Jiřího Hiršla z Českej republiky obsadila tretiu priečku. Porota udelila aj dve zvláštne ceny – Slovákovi Tomášovi Ferenčákovi a Poliakovi Henrykovi Cebulovi. Do 12 krajín poputuje 15 čestných uznaní – štyri do Česka, po jednom na Ukrajinu, do Turecka, Litvy, Japonska, Nemecka, Talianska, Rakúska, Srbska, Poľska, Belgicka a na Slovensko.



Konateľ súťaže a karikaturista Fedor Vico uviedol, že súťaži už nerobí žiadnu reklamu a každým rokom mu prichádzajú karikatúry z celého sveta. Tento rok ich prišlo viac ako vlani. Sú to originálne práce, ktoré autori posielajú klasicky poštou a nie mailom, o to si to viac cení. „Boli medzi nimi aj také pre nás bizarné krajiny ako Mjanmarsko, Thajsko, Indonézia, Austrália. To už nehovorím o európskych štátoch či Kanade, USA a Japonsku," povedal. To, že súťaž trvá už 22 rokov, nepovažuje za zvláštne. Skôr je pre neho zaujímavé, že vždy sa objaví niečo, čo tu ešte nebolo. Iný pohľad na túto tému. A to vlastne vyhráva, pokiaľ to má aj výtvarnú kvalitu.

„Úroveň bola stabilná, čiže dobrá a výborná a stále lepšia. Takto sa zvyklo hovorievať, ale skutočne je to tak. Svedčí o tom aj to, že výtvarná stránka je tiež zdôrazňovaná, aby náležitá myšlienka dostala patričnú výtvarnú umeleckú obálku,“ uviedol predseda poroty a historik umenia Vladislav Grešlík. Podľa jeho slov najviac bodujú práce, ktoré sú vtipné, výtvarne kvalitné, ak je toto v harmónii, je veľká šanca, že práve takáto práca vyhrá.

Pred odovzdaním cien víťazom otvorili v Šarišskej galérii v Prešove výstavu, kde sa dostalo asi 200 najlepších súťažných prác z 22. ročníka súťaže Zlatý súdok 2016. Diváci si ju budú môcť pozrieť do začiatku leta.

Na snímke zľava ukrajinský karikaturista Konstantin Kazanchev s cenou Grand Prix, organizátor a karikaturista Fedor Vico a riaditeľ Šarišskej galérie Rudolf Dupkala počas vyhlásenia výsledkov 22. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru Zlatý súdok v Šarišskej galérii v Prešove 1. apríla 2016.
Foto: TASR/Milan Kapusta