Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Prešovský kraj preveruje stav poistenia budov a zbierkových fondov

Hrad Krásna Hôrka po požiari. Foto: TASR/František Iván

V súvislosti s požiarom na hrade Krásna Hôrka krajská samospráva preveruje aktuálny stav poistenia.

Prešov 19. marca (TASR) – Mnohé budovy, ale aj zbierkové fondy, ktoré spravujú kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK), nie sú poistené.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková informovala, že dôvodom je hlavne nedostatok financií. Pripomenula, že v súvislosti s požiarom na hrade Krásna Hôrka krajská samospráva preveruje aktuálny stav poistenia.

Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni má od 1. marca tohto roka poistený hrad, podhradie a skanzen. Riaditeľ múzea Dalibor Mikulík konštatoval, že za posledný týždeň realizovali viaceré opatrenia, aby znížili riziko ohrozenia majetku.

"Požiadali sme štátnu i mestskú políciu o pravidelné obhliadky exteriéru hradu a skanzenu a hasičov o prevenčné opatrenia proti požiaru. Zároveň sme vyzvali vlastníka lesného porastu v blízkosti Hradu Ľubovňa, aby očistil okolie hradu," uviedol riaditeľ a dodal na hrade a na vybraných objektoch skanzenu sú protipožiarne senzory.

Všetky objekty, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami, má poistené aj Múzeum v Kežmarku. Fitzeková doplnila, že predmetom poistnej zmluvy je inventár, umelecké diela a zbierky, budovy, stroje a drobný hmotný majetok.

Naopak u dôvodu nedostatku peňazí nemá poistené budovy a zbierkové fondy Šarišské múzeum v Bardejove.

"Problémom je aj samotné ocenenie objektov a zbierok. Múzeum spravuje 31 objektov a vyše 700.000 kusov v zbierkach," pripomenul riaditeľ František Gutek. Dodal, že majetok je evidovaný iba v nákupných cenách, tie však nevyjadrujú ich skutočnú hodnotu. Zdôraznil, že keď bolo múzeum riadené ministerstvom kultúry, pokúšali sa poistiť majetok a zbierky. Poisťovne, ktoré oslovili, však z uvedených dôvodov odmietli majetok poistiť.

"Dnes sa poisťujú iba zbierky, ktoré múzeum vystavuje v zahraničí. Poistenie zabezpečuje vystavovateľ," uzavrel riaditeľ.

Podľa hovorkyne PSK má Podtatranské múzeum v Poprade poistené objekty ako stavby, nie však ako pamiatky. Zbierkové fondy poistené nie sú z dôvodu zatiaľ ich nevyčíslenej finančnej hodnoty. Podobná situácia je vo Vlastivednom múzeu v Hanušovciach nad Topľou. Múzeum má poistené budovy, ale nie zbierkové fondy.

Socha Andy Warhola s dáždnikom je už rok dominantou okolia Múzea moderného umenia Andy Warhola v Medzilaborciach.
Foto: TASR/Milan Kapusta
Budova Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach z finančných dôvodov poistená nie je, ale múzeum má zatiaľ vyriešené poistenie Warholových diel. "Poistné zabezpečujeme sponzorsky. V krátkom čase bude potrebné túto situáciu prehodnotiť," konštatovala riaditeľka Valéria Maďarová,

Ako uviedol riaditeľ Šarišskej galérie v Prešove Rudolf Dupkala, poistenú majú budovu, inventár, umelecké predmety a zbierky v nákupných cenách. "Z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov nie sú urobené znalecké posudky pre stanovenie reálnych cien majetku," tvrdí riaditeľ.

Podľa Fitzekovej zatiaľ má situáciu vyriešenú aj Tatranská galéria v Poprade. Tá má poistený nehnuteľný, hnuteľný majetok a umelecké diela. Zároveň má poistenie proti krádeži umeleckých diel a vandalizmu.