Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

VIDEO: Pri zámku vylovili rybník a ukončili Hubertovu jazdu

Na snímke vyvrcholenie Hubertovej jazdy pri Holíčskom zámku. Akcia je symbolickým uzatvorením jazdeckej sezóny. Holíč, 19. októbra 2019. Foto: TASR/Martin Palkovič

Pastvou pre oči divákov boli aj zaujímavé a pestré uniformy jazdeckých skupín, ktoré sa na Hubertovej jazde zúčastnili.

Holíč 19. októbra (TASR) – Záhorím v okolí Holíča v sobotu rezonovala Hubertova jazda a výlov zámockého rybníka. Obe znamenajú, ako uviedli zástupcovia organizátorov, záver sezóny. Podujatia sa tešia záujmu návštevníkov.



Holíčsky zámocký rybník vylovujú, ako uviedol predseda Miestnej organizácie (MO) Slovenského rybárskeho zväzu v Holíči Peter Králik, tradične v závere októbra. Aj tento rok začali v skorých ranných hodinách, keď časť 45-člennej skupiny rybárov, vrátane rybárskeho dorastu, vo vode nadháňala ryby do sietí a ďalšia odnášala úlovky do kadí. Z dvojhektárového rybníka vylovili najmenej 2000 kilogramov kapra, 200 kilogramov lieňa a 100 kilogramov karasa striebristého. "Nie sú to ryby určené na vianočný trh, ale budeme ich odvážať do našich rybných revírov," uviedol Králik. Po sobote vypustia z rybníka vodu, v zime ho nechajú zamrznúť, aby sa zbavil nežiaducich mikroorganizmov, a takto sa pripraví na nasledujúcu sezónu, kedy ho začnú na jar vodou zase napúšťať. Pre divákov pripravili rybári aj viacero osvedčených rybárskych dobrôt, a tiež predaj živých rýb.

Na snímke výlov rýb zo zámockého rybníka, ktorý je tradičným podujatím pre verejnosť a organizuje ho miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu spolu s radnicou. V Holíči, 19. októbra 2019.
Foto: TASR/Martin Palkovič


Na Hubertovej jazde sa zúčastnilo niekoľko desiatok koní s jazdcami. Začala v priestoroch cisársko-kráľovského žrebčína v Kopčanoch a záver mala pri Holíčskom zámku. Spolu s jazdcami sa na Hubertovej jazde zúčastnili aj historické koče. V Holíči, ako uviedol organizátor jazdy Stanislav Matulík z Múzea Kopčany, pripravili na záver hon na líšku, respektíve líščí chvost, a tiež „súd“ s previnilcami. Pastvou pre oči divákov boli aj zaujímavé a pestré uniformy jazdeckých skupín, ktoré sa na Hubertovej jazde zúčastnili.