Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Prievidza spustila webový portál, občania môžu upozorniť na problémy

Ilustračné foto Foto: TASR

Nepáči sa vám neporiadok v uliciach? Prekážajú vám rozbité chodníky, poškodené lavičky či zanedbané parky? Môžete dať o tom vedieť mestským úradníkom, priblížil koordinátor portálu Jakub Kmeť.

Prievidza 11. októbra (TASR) - Mesto Prievidza a Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť v týchto dňoch oficiálne spustili portál, ktorý občanom prináša moderný spôsob komunikácie o problémoch samosprávy.

"Ste s niečím v Prievidzi nespokojní? Nepáči sa vám neporiadok v uliciach? Prekážajú vám rozbité chodníky, poškodené lavičky či zanedbané parky? Chýbajú vám odpadkové koše, alebo priechody pre chodcov? Od októbra o tom môžete dať vedieť mestským úradníkom prostredníctvom portálu Odkazprestarostu.sk," priblížil projekt koordinátor portálu Jakub Kmeť.

Ak chcete, aj anonymne

Odkazprestarostu.sk je jednoduchým a účinným nástrojom, prostredníctvom ktorého môžu občania nahlasovať samospráve každodenné problémy vo svojom okolí. Prievidžania budú mať zároveň príležitosť vyjadriť mieru spokojnosti s riešením ich podnetov zo strany mesta. To umožňuje samospráve prezentovať výsledky svojej práce. Odkazprestarostu.sk sa tak stáva novým spôsobom pre obyvateľov Prievidze v komunikácii so svojim mestom.

"Používanie portálu je veľmi jednoduché, intuitívne, a ak si prajete, aj anonymné. Stačí, keď na portáli vyplníte stručný formulár - pár vetami opíšete problém, ktorý vás trápi, na mape označíte, kde sa nachádza a priložíte fotku, urobenú napríklad mobilom, ktorá ho zachytáva. Podnet je následne preposlaný pracovníkom samosprávy, ktorí ho majú riešiť," dodal Kmeť.

Otvorenosť medzi obyvateľmi a samosprávou

Odpovede pracovníkov samosprávy, rovnako ako podnety obyvateľov sú zverejnené na portáli, takže každý Prievidžan môže sledovať ako sa jednotlivé podnety vyvíjajú.

"Práve otvorenosť komunikácie medzi obyvateľmi a samosprávou je v porovnaní s klasickou e-mailovou komunikáciou najväčšou výhodou portálu. Prispieva k väčšej prehľadnosti pri riešení problémov a k posilneniu vzťahu obyvateľov mesta a radnice," zdôraznil Ctibor Košťál, riaditeľ Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť.

Portál bol po prvýkrát spustený v Bratislave vo februári 2010. Odvtedy sa stal dobre fungujúcou súčasťou komunikácie samosprávy s obyvateľmi aj v ďalších mestách a viedol k jej zlepšeniu. Do dnešného dňa prispel portál k vyriešeniu už 455 problémov, ktoré nahlásili občania. Mesto Prievidza je prvou samosprávou v Trenčianskom kraji, ktorá sa pripojila k projektu odkazprestarostu.sk.