Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Na medzinárodné preteky pricestovalo 70 mašérov so stovkami psov

Skijoringista Martin Benda z Ružomberka so svojím psom štartuje na trať majstrovstiev Slovenska psích záprahov v Starej Ľubovni Foto: TASR/Oliver Ondráš

Najmenší návštevníci areálu Ľubovnianskych kúpeľov si mohli počas pretekov vyskúšať jazdu na psích záprahoch. Divácky najatraktívnejšie boli súťažiace záprahy s čo najväčším počtom psov.

Stará Ľubovňa 13. januára (TASR) - Druhým súťažným dňom pokračujú dnes pri Starej Ľubovni preteky psích záprahov za účasti 70 mašérov z krajín V4.

Podujatie, ktoré zorganizoval Bardejovský klub mašérov a Ľubovnianske kúpele má štatút federácie E.S.D.R.A. združujúcej jazdcov bez rozdielu plemena. Do súťaže sa teda zapojili pretekári nielen s tradičnými severskými druhmi, ale aj rýchlejšie psy, účelovo krížení na podávanie maximálnych športových výkonov.

Spomínané preteky sú podľa slov ich riaditeľa Jaroslava Jakubašeka pre našich mašérov slovenským šampionátom roku 2013 pre všetky plemená. Zároveň patria do bodovacej súťaže Višegrád Cup, kde sa bodujú štyri preteky, v Maďarsku, Poľsku, Čechách a v Ľubovnianskych kúpeľoch. Mašéri medzi sebou súťažia o čo najlepšie umiestnenie v piatich súťažných kategóriách, a to skijoring, dvojzáprah, štvorzáprah, šesťzáprah a osemzáprah.
Musher Attila Tóth z Maďarska ženie svoj šesťzáprah po trati majstrovstiev Slovenska psích záprahov v Starej Ľubovni
Foto: TASR/Oliver Ondráš

"V sobotu bola trať kvôli piatkovému sneženiu trocha rozbitá, no dnes je už dobre spevnená, máme zároveň výborné počasie," podčiarkol Jakubašek. Ako ďalej uviedol, na pretekoch majú zastúpenie mašéri zo všetkých krajín V4. Do Starej Ľubovne si priviezli podľa jeho slov približne tri stovky záprahových psov. Sú medzi nimi nielen tradičné severské, ale aj menej známe plemená. "Spomenul by som napríklad európskeho saňového psa účelovo kríženého na tento šport. Je to doslova vyšľachtený psí atlét," podotkol riaditeľ pretekov.

Poľský musher Mikolaj Wlodarczyk sa blíži so svojím šesťzáprahom do cieľa počas majstrovstiev Slovenska psích záprahov v Starej Ľubovni
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Najmenší návštevníci areálu Ľubovnianskych kúpeľov si mohli počas pretekov vyskúšať jazdu na psích záprahoch. Divácky najatraktívnejšie boli súťažiace záprahy s čo najväčším počtom psov. "Každý má ale niečo do seba. Od toho štvorzáprahu už je to ale takpovediac trocha viac adrenalínové," konštatoval Jakubašek. Zaujímavou disciplínou pretekov je podľa jeho slov skijoring. Záprah vedie totiž mašér na lyžiach. "Musí to byť skúsený bežkár, ktorí ovláda techniku korčuľovania."

Preteky, ktorých druhý súťažný deň odštartoval dnes ráno, vyvrcholia vyhlásením výsledkov v popoludňajších hodinách. "Pretekári dnes štartovali podľa toho ako sa umiestnili na základe dosiahnutého času v sobotu. Ak bol včera súťažiaci najrýchlejší, dnes štartoval vo svojej kategórii ako prvý," uzavrel Jakubašek.