Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Tisícročný Pustý kostol sprístupnia po obnove na budúci rok

Pozostatky vzácneho, takmer 1000 rokov starého Pustého kostola v obci Veľká Čalomija v okrese Veľký Krtíš, budú na budúci rok po niekoľkoročnej obnove prístupné verejnosti. Zámerom obce, ktorá je vlastníkom kostola, je zriadiť na tomto mieste múzeum v prírode. Na snímke kostol pred začiatkom rekonštrukcie. Foto: TASR/Obecný úrad Veľká Čalomija

Pustý kostol, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, začali nanovo archeologicky skúmať v rokoch 2006 a 2007.

Veľká Čalomija 14. septembra (TASR) - Pozostatky vzácneho, takmer 1000 rokov starého Pustého kostola v obci Veľká Čalomija v okrese Veľký Krtíš, budú na budúci rok po niekoľkoročnej obnove prístupné verejnosti. Zámerom obce, ktorá je vlastníkom kostola, je zriadiť na tomto mieste múzeum v prírode.

Ako pre TASR uviedol starosta Michal Nagy, na konzervácii pozostatkov Pustého kostola sa pracuje už tretí rok. Zrealizovalo sa už statické zabezpečenie stojacich murív, domurovanie západného štítu, konzervácia obvodových stien. Tento rok, už v rámci druhej etapy, sa obnovila krypta a vstup do nej a zakonzervovali sa podlahy.

Na tieto práce získali z ministerstva kultúry postupne 10.000, plus 25.100 a tento rok ďalších 25.000 eur. Samotná obec prispela sumou takmer 6000 eur. Pri prácach navyše zamestnala na plný úväzok prostredníctvom úradu práce desať nezamestnaných z obce.

"Na budúci rok ostáva ešte upraviť terén okolo kostola a zrealizovať empíry, hlavný oltár a sakristiu. Upraviť chceme tiež chodník s krížovou cestou a osadiť informačné tabule," priblížil starosta.

Pustý kostol, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, začali nanovo archeologicky skúmať v rokoch 2006 a 2007. Na jeho výskume sa podieľal dnes už zosnulý archeológ Václav Hanuliak. Na základe výskumu je možné uvažovať o jeho vzniku v období staršej fázy románskej architektúry, t.j. v 11. až 12. storočí.

Archeologická lokalita V. Čalomija – Pustý kostol má po obnove a revitalizácii predpoklady zaradiť sa k unikátnym skvostom románskej sakrálnej architektúry na Slovensku a priradiť sa k archeologickým lokalitám nadregionálneho významu, ktoré môže obohatiť kultúrne dedičstvo v stredoeurópskom priestore.
Pozostatky vzácneho, takmer 1000 rokov starého Pustého kostola v obci Veľká Čalomija v okrese Veľký Krtíš, budú na budúci rok po niekoľkoročnej obnove prístupné verejnosti. Zámerom obce, ktorá je vlastníkom kostola, je zriadiť na tomto mieste múzeum v prírode. Na snímke kostol v súčasnosti.
Foto: TASR/Obecný úrad Veľká Čalomija