Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rázusovo nábrežie v Bratislave zdobí nový Pomník Martina Rázusa

Na snímke vľavo predseda Spolku Martina Rázusa Vladimír Ferenčík, vpravo námestníčka primátora Petra Nagyová Džerengová a staroska mestskej časti Staré Mesto Tatiana Rosová. Foto: TASR/Michal Svítok

Pomník Martina Rázusa je dielom dvoch mladých umelcov, výtvarníka Martina Dzureka a architekta Daniela Bartoša, ktorí zvíťazili vo verejnej súťaži v roku 2008.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Pri Dunaji na Rázusovom nábreží v Bratislave dnes odhalili nový Pomník Martina Rázusa. Slávnosť s kultúrnym programom sa uskutočnila pri príležitosti 75. výročia smrti a 125. výročia narodenia tohto významného slovenského spisovateľa, dramatika, básnika, publicistu, evanjelického kňaza a politika.

"Tento pomník je vyjadrením mnohých túžob. Sme tu, aby sme netrpeli stratou historickej pamäte. Martin Rázus nám zanechal dielo, ktoré znamenalo dušu slovenského národa. Bol veľkou osobnosťou, ku ktorej sa treba vrátiť. Toto miesto nás všetkých má nie rozdeľovať ale spájať," povedal v príhovore predseda Spolku Martina Rázusa Vladimír Ferienčík.

Podľa námestníčky bratislavského primátora Petry Nagyovej-Džerengovej sa Rázus významne činil v mnohých oblastiach. Pritom si ctil morálne a etické hodnoty. "Vyoral hlbokú brázdu na slovenskom poli. Bratislava je hrdá, že má jeho pomník," dodala Nagyová-Džerengová.

Význam Martina Rázusa a jeho rozsiahleho diela pripomenuli aj starostka bratislavského Starého Mesta Tatiana Rosová, primátor Rázusovho rodného mesta Liptovského Mikuláša Alexander Slavkovský i predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Pomník Martina Rázusa je dielom dvoch mladých umelcov, výtvarníka Martina Dzureka a architekta Daniela Bartoša, ktorí zvíťazili vo verejnej súťaži v roku 2008. Dominantou pomníka je vysoký žulový pilier, ktorý pozostáva z 13 platní. Z nich 11 prezentuje miesta Rázusovho pôsobenia. Na každej strane piliera sú osadené sklenené hranoly, do ktorých je laserom vygravírované meno, portrét, roky narodenia a úmrtia i chronológia jeho životopisu a citáty. Vo večerných hodinách bude pomník osvetlený.