Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Regionálne lesnícke dni priblížili verejnosti prácu v lesoch

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriana Antošková

Cieľom každého ročníka tohto podujatia je priblížiť verejnosti prácu lesníctva.

Prešov/Kežmarok 26. apríla (TASR) – Regionálne Lesnícke dni v Prešove a Kežmarku priniesli vo štvrtok do centier oboch miest ukážky lesníckych činností, súťaže pre deti na tému lesa a výrobu hudobných nástrojov a menších predmetov z dreva.

V Prešove sa k Lesom SR, š. p., (odštepné závody Prešov, Košice, Vranov nad Topľou, Sobrance, Rožňava) ktoré boli hlavným organizátorom podujatia, pripojila aj Stredná odborná škola lesnícka v Prešove.

"Pripravili sme formou zážitkového učenia pre deti zaujímavé aktivity ako rezanie dreva, sekanie na presnosť, výrobu strelného prachu a lesníckych klobúkov. Návštevníci si mohli pozrieť staré lesnícke zbrane. Z poľovníctva sme pre ne pripravili prezentáciu činnosti. Deti si pri troch stanovištiach hravou formou mohli vyskúšať rôznu lesnícku činnosť. Za vylúštenú tajničku o prírode dostali odmenu vo forme dreveného puzzle, pexesa či inej skladačky. Pre školákov sme pripravili rôzny propagačný materiál o lesoch," uviedol Peter Fedor, koordinátor regionálnych Lesníckych dní v Prešove.

Cieľom každého ročníka tohto podujatia je priblížiť verejnosti prácu lesníctva. Aby verejnosť lesníkov nevnímala len ako tých, ktorí rúbu drevo, ale aj ako ľudí, ktorí sadia a pestujú stromy, starajú sa o lesy. Podľa Fedora pozornosť malých návštevníkov najviac upútali sokoliari a trubači z SOŠ lesníckej a výroba jednoduchých vtáčikov z drevených štipcov. Zaujali aj výrobcovia drevených hudobných nástrojov, od jednoduchých píšťaliek po fujary. Deti sa mohli povoziť na koči ťahanom koňmi. Divadlo Portál zahralo rozprávku Perníková chalúpka.

Pod Tatrami sa lesnícke organizácie predstavili v Kežmarku. Martina Petránová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) informovala, že medzi návštevníkmi bolo veľa školákov. Lesní pedagógovia ich učili rozoznávať pobytové znaky živočíchov, zvuky zvierat, priblížili im tatranské naj a poradili, ako sa pri túrach v Tatrách orientovať podľa smerovníkov a turistických značiek. Za asistencie pracovníkov strediska turistických služieb si mohli vyskúšať, ako sa na turistický pútač montujú informačné tabuľky. Organizátori predviedli návštevníkom výrobu búdok pre vtáčiky.

Svoju činnosť v rámci podujatia predstavili aj Vojenské lesy a majetky SR, Odštepný závod Kežmarok, Lesy mesta Spišská Belá, Lesy mesta Kežmarok, Stredná odborná škola lesnícka a drevárska J. D. Matejovie Liptovský Hrádok a Stredná odborná škola lesnícka v Prešove. Aj tam predviedli činnosť sokoliari. Záujemcovia sa mohli odfotografovať v lesníckej uniforme.