Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Rekonštrukcia bývalého hotela Danube je ukončená, fasádu chcú zmeniť

Na archívnej snímke pohľad na časť Mostu SNP, katedrálu Sv. Martina (vpravo) a hotel Danube (vpravo v popredí). Foto: TASR - Štefan Puškáš

Po takmer dvoch rokoch rekonštrukcie je hotel pripravený na spustenie do prevádzky.

Bratislava 16. februára (TASR) – Rekonštrukcia bývalého hotela Danube, v súčasnosti Hotel Park Inn by Radisson Danube Bratislava, v centre hlavného mesta je ukončená. Kolauduje sa však len interiér, investor totiž predložil návrhy na prepracovanie kritizovanej fasády hotela na Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Bratislava a zároveň požiadal o jej vyčlenenie z kolaudácie. Fasádu má čakať samostatné kolaudačné konanie. TASR o tom informoval samotný investor.

Po takmer dvoch rokoch rekonštrukcie je hotel pripravený na spustenie do prevádzky. Kolauduje sa však iba interiér. S novým výzorom hotela na nábreží Dunaja však nie sú spokojní viacerí, ako laická verejnosť, tak i mnohí odborníci. Kriticky sa vyjadroval aj starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Investor sa preto rozhodol vyhlásiť architektonickú súťaž s oslovením viac ako desiatky ateliérov. Výsledkom sú návrhy na úpravu fasády, z ktorých dve predložili na vyjadrenie KPÚ.

"Od začiatku deklarujeme našu ochotu prepracovať fasádu. K jej zmene ale potrebujeme stanovisko KPÚ s jednoznačnými inštrukciami, ako má fasáda vyzerať, aby sme sa vyhli sporným podmienkam z minulosti. Tým bola predovšetkým požiadavka KPÚ na vertikálne členenie fasády a povinnosť rešpektovať pravidlá architektonickej súťaže z roku 1991. Práve to boli dôvody, pre ktoré polovica oslovených ateliérov odmietla účasť v súťaži na jeseň minulého roka," povedala Elena Segečová, členka predstavenstva SITNO HOLDING Real Estate, ktorá zastrešuje rekonštrukciu hotela.

Fasáda hotela vyvolala negatívne reakcie po odkrytí jej časti v čase, keď bola oznámená kolaudácia stavby. Tú následne stavebný úrad podľa investora prerušil z dôvodu nesúhlasu KPÚ s fasádou. Opäť ju mal obnoviť až v decembri po doložení vyjadrení dotknutých orgánov zo strany investora. Kolaudácia sa však týka iba interiéru.

"V súčasnosti prebiehajúca kolaudácia sa týka len interiéru, ktorý bol stavebne dokončený, a ku ktorému sme predložili všetky stavebným úradom požadované doklady. Zo žiadosti o kolaudačné rozhodnutie sme vyňali fasádu, keďže očakávame ešte diskusiu o jej finálnej podobe," tvrdí Segečová s tým, že samotná realizácia si vyžiada určitý čas, a to podľa náročnosti vybranej alternatívy. Interiér bol podľa nej dokončený v súlade so stavebným povolením a neexistuje zákonná prekážka v jeho kolaudácii. Hotel v súčasnosti už ponúka rezerváciu ubytovania, v kongresových priestoroch sú naplánované aj podujatia.

KPÚ Bratislava pre TASR uviedol, že investor mu 12. februára predložil dve alternatívy úprav fasády. "Ihneď boli posúdené v pamiatkovej komisii KPÚ s tým, že budeme žiadať vyjadrenie architektonickej obce. Pretože práve architekti mali najviac pripomienok k riešeniu fasád tejto stavby," uviedol riaditeľ úradu Peter Jurkovič. Staré Mesto koncom januára TASR zopakovalo, že stavebný úrad nevydá kolaudačné rozhodnutie bez súhlasných stanovísk všetkých dotknutých orgánov.