Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Festival Fraj má oživiť kultúrny život v Rimavskej Sobote

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Caban

Súčasťou festivalu je aj Gemersko-malohontský trh, ktorý sa uskutoční v sobotu na nádvorí budovy Čierny orol na Hlavnom námestí.

Rimavská Sobota 21. júna (TASR) – Hudobné koncerty, divadlo, videomapping, diskusie, workshopy a mnoho ďalšieho prináša nový multižánrový festival Fraj, ktorý sa koná v dňoch 20. až 22. júna v Rimavskej Sobote. Podľa organizátorov je témou prvého ročníka sloboda a cieľom je oživiť kultúrny život v meste prezentáciou súčasného umenia, alternatívnej kultúry, nezávislej kultúry a menšinových žánrov.

„Myšlienka zorganizovať festival prišla prirodzene. Zišli sme sa s partiou ľudí, z ktorých síce už mnohí dlhšie pôsobia v iných kútoch Slovenska, no aj napriek tomu sa stále zaujímajú o život v rodnom meste. Spolupracovali sme už na niekoľkých projektoch, na kampani Ťahaj domov alebo pravidelná konferencia s názvom Konfereska,” vysvetlil jeden z autorov myšlienky Tomáš Bálint s tým, že tentoraz chceli priniesť kultúru, ktorá osloví väčšiu cieľovú skupinu.

Rimavská Sobota podľa neho aj prostredníctvom tohto festivalu demonštruje, že má čo ponúknuť. „Nie je len metropolou nezamestnanosti, ale aj mestom s jedinečným genius loci, nádhernými stavbami, z ktorých dýcha história, s pôvabnými uličkami, ikonickými podnikmi a najmä milými a priateľskými ľuďmi, ktorí sa navzájom poznajú, ako by boli všetci jednou veľkou rodinou,” dodal Bálint.

Súčasťou festivalu je aj Gemersko-malohontský trh, ktorý sa uskutoční v sobotu na nádvorí budovy Čierny orol na Hlavnom námestí. „Na jednom mieste si budete môcť zakúpiť poctivé produkty z regiónu Gemer-Malohont, ako med, včelí peľ, ríbezľové víno, muránske buchty, ale aj textilné a rezbárske výrobky či prírodné mydlá a šampóny priamo od ich výrobcov,“ uviedli organizátori.