Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Rozbieha sa rekonštrukcia parku v Dolnej Strehovej

Kaštieľ maďarského spisovateľa Imre Madácha v obci Dolná Strehová v okrese Veľký Krtíš, sídlo Múzea kultúry Maďarov na Slovensku. Dolná Strehová, 9. júla 2018. Foto: TASR Dušan Hein

Veľa času zabralo verejné obstarávanie, ktoré sa muselo aj zopakovať.

Dolná Strehová 16. júla (TASR) - Zveľadiť historický park v okolí Múzea Imre Madácha v Dolnej Strehovej v okrese Veľký Krtíš je cieľom projektu Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea kultúry Maďarov na Slovensku, ktorý sa realizuje v rámci cezhraničného projektu spolupráce Palóc – Hont – Podpoľanie v šiestich partnerských územiach na Slovensku a v Maďarsku. Kým u troch maďarských a dvoch slovenských partnerov sú s realizáciou na konci, práce na rekonštrukcii parku v Dolnej Strehovej sa v týchto dňoch iba rozbiehajú.

"Veľa času nám totiž zabralo verejné obstarávanie, ktoré sme museli aj zopakovať," povedala pre TASR riaditeľka SNM - Múzea kultúry Maďarov na Slovensku Gabriella Jarábik. Proces, ktorý sa začal vlani v lete, bol nakoniec ukončený až koncom júna 2019. Keďže termín ukončenia je december a práce na obnove parku by sa dovtedy nestihli, múzeum musí požiadať koordinátora o jeho predĺženie.

Podľa Jarábik park sa má zveľadiť tak, aby sa tam mohli konať aj rôzne kultúrne aktivity. Majú sa tam vybudovať cesty, pódium so zázemím pre účinkujúcich, detské ihrisko, nad hrobkou I. Madácha má pribudnúť pomník. Park má rozlohu približne 2,5 hektára.

Múzeum získalo prostredníctvom cezhraničného projektu 281.000 eur, ďalších 70.000 eur poskytlo slovenské ministerstvo kultúry. Kaštieľ, v ktorom sídli Múzeum Imre Madácha, prešiel rozsiahlou rekonštrukciou v rokoch 2010 - 2013.