Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Raši: ÚS rozhodne o volebnej sťažnosti po vyšetrovaní polície

Na archívnej snímke Richard Raši. Foto: TASR - Michal Svítok

V ústavnej sťažnosti žiada zrušenie volieb predsedu Košického samosprávneho kraja.

Košice 23. februára (TASR) – Neúspešný kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) za Smer-SD Richard Raši zatiaľ nedostal písomné zdôvodnenie o prerušení konania Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci jeho sťažnosti na neústavnosť a nezákonnosť novembrových krajských volieb. "Predpokladám, že Ústavný súd o nej rozhodne po tom, ako dostane výsledky policajného vyšetrovania," uviedol Raši v piatok pre TASR.

Ústavnú sťažnosť podal Raši na základe podnetu člena okrskovej volebnej komisie v obci Zemplínska Široká v okrese Michalovce. Vo voľbách tam mal získať 88 platných hlasov, avšak v oficiálnych výsledkoch zverejnených Štatistickým úradom SR nedostal ani jeden platný hlas. Nesprávny počet hlasov bol uvedený už v zápisnici okrskovej volebnej komisie. To, že naozaj dostal 88 hlasov a v obci tak mal vyhrať, potvrdili aj ďalší členovia komisie, o čom v piatok informoval Denník N. Pre chybu získal 88 hlasov ďalší neúspešný kandidát, primátor Kráľovského Chlmca Karol Pataky (Most-Híd).

"Minimálne v 88 prípadoch tak došlo k porušeniu ústavou garantovaného volebného práva občanov nášho kraja. Mohlo k tomu dôjsť omylom, ale teoreticky možný je aj úmysel. Konkrétne podozrenia nemám," uviedol Raši. K podobným nezrovnalostiam podľa neho mohlo dôjsť aj v iných okrskoch. Argumentuje tým, že v okresoch Košického kraja mimo mesta Košice bolo vo voľbách predsedu podľa Štatistického úradu až 8,54 percenta neplatných hlasov (9549), pričom počet neplatných hlasov v ostatných regiónoch Slovenska dosahuje len tri percentá hlasov. V tých istých voľbách bolo pre voľby poslancov zastupiteľstiev neplatných len 2,79 percenta. "Ako to, že pri voľbe predsedu, ktorá prebiehala súčasne, ich bolo trikrát viac? Na to nemáme vysvetlenie," konštatoval košický primátor.

V tejto súvislosti podal Raši aj trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb. "Polícia v danej veci koná a postupuje zákonným spôsobom. Vyšetrovateľ Policajného zboru vedie trestné stíhanie pre trestný čin marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie bližšie informácie nebudeme poskytovať," uviedla v piatok košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

V ústavnej sťažnosti žiada Raši zrušenie volieb predsedu KSK. "V prípade pochybností o volebných výsledkoch je to najtransparentnejšie riešenie. Samozrejme je možné, že k podobným chybám došlo aj inde, navyše sme pri analýze volebných výsledkov zaznamenali v Košickom kraji štatisticky neobvyklé anomálie. Pri veľmi tesnom rozdiele 875 hlasov vo výsledkoch volieb a celkovom počte 10.471 neplatných hlasov môžu tieto chyby či nezrovnalosti zmeniť výsledok volieb," uviedol. Za najdôležitejší motív a cieľ ústavnej sťažnosti aj trestného oznámenia pritom označil snahu, aby sa podobné "nevysvetliteľné úkazy" v žiadnych ďalších voľbách neopakovali. "Aby si voliči boli istí, že výsledky volieb verne reprezentujú ich vôľu a že žiadny hlas nebol pripísaný inému kandidátovi, či vyradený ako neplatný, prípadne úmyselne zneplatnený," dodal.

ÚS SR 31. januára jeho ústavnú sťažnosť prijal na ďalšie konanie a zároveň konanie prerušil. Meritórne tak zatiaľ vo veci nerozhodol.

Vo voľbách predsedu KSK 4. novembra 2017 uspel Rastislav Trnka (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA, ŠANCA), ktorý porazil Rašiho rozdielom 875 hlasov.