Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Rudník privíta 13. ročník výstavy Nevšedné podoby prútia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Košikári na podujatí predvedú svoje košikárske umenie. Výrobky budú pliesť z vŕbového prútia, zo slamy, ale aj z papiera.

Rudník 18. marca (TASR) – V Rudníku privítajú 13. ročník medzinárodného stretnutia košikárov. Podujatie, ktoré organizuje obec Rudník v okrese Myjava spoločne s centrom tradičnej kultúry (CTK) a Česko-slovenským zväzom košikárov, sa uskutoční 30. marca.

Pravidelne sa na podujatí zúčastňujú košikári z myjavského regiónu, z obcí Rudník, Stará Myjava, Vrbovce či Kostolné. "Niekoľko naozaj výborných košikárov, pravidelne sa zúčastňujúcich, je zo Starej Turej, ale aj Trenčína, Topoľčian, Trnavy či Veľkej Doliny z okresu Nitra," vymenovala miesta, odkiaľ prichádzajú na stretnutia košikári, Eva Čmelová z CTK.

"Podobne ako v roku 2017, aj v minulom ročníku Nevšedných podôb prútia spolu plietlo 20 košikárov, keďže z kapacitných dôvodov je toto číslo maximom," doplnila Čmelová.

Košikári na podujatí predvedú svoje košikárske umenie. Výrobky budú pliesť z vŕbového prútia, zo slamy, ale aj z papiera. "Súčasťou podujatia je aj výstava nevšedných výrobkov z prútia, pedigu a slamy," spresnila starostka obce Rudník Monika Caltíková.

Súčasťou stretnutia sú tvorivé dielne. Tie tvoria nosnú časť podujatia, kde jednotliví košikári prezentujú svoje výrobky, používané techniky pletenia a materiály, s ktorými pracujú. "V týchto interaktívnych dielňach majú návštevníci všetkých vekových kategórií možnosť vlastnoručne si vyskúšať a naučiť sa rôzne techniky pletenia, zhotoviť výrobok a získať rôzne informácie o tomto remesle od samotných majstrov košikárov,“ doplnila pracovníčka CTK.