Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Šafárikovo námestie zaplnia kontajnerové budovy

Tatiana Rosová, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Kontajnery by tiež podľa starostky Starého Mesta Tatiany Rosovej mohli zamedziť tomu, aby priestor okupovali ľudia, ktorí ho využívajú skôr ako svoju ubytovňu.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Šafárikovo námestie v Bratislave by mali na jeseň zaplniť kontajnery s funkciou detského ihriska či showroomu. V nevyužívanom priestore po bývalom reštauračnom zariadení ich tam plánuje staromestská samospráva spolu s občianskym združením Kontakt umiestniť päť. Starostka Starého Mesta Tatiana Rosová tvrdí, že aj takýmto spôsobom by chceli na námestí zamedziť, aby priestor neustále obsadzovali ľudia bez domova.

"Uvažujeme o tom, ako Šafárikovo námestie oživiť. V minulom roku tam pribudli detské prvky, v krátkom čase by mali na ploche, kde predtým bolo reštauračné zariadenie, pribudnúť moderné kontajnerové malé priestory," uviedla starostka. Päť rozlične vysokých kontajnerov, ktoré by mohli byť funkčné celoročne, by malo podľa starostky vytvoriť celok, ktorý námestie oživí. "Okrem detského ihriska by tam mala byť galéria, kaviarnička či dizajnový obchodík," priblížila. Autorom projektu je občianske združenie Kontakt, ktoré by ho malo aj financovať.

"Stále sa s tým zložito vysporadúvame s mestskou i štátnou políciou, ale stále sa tam bezdomovci vracajú. To námestie je pusté a niečo také umožňuje. Bude to teda aj prevencia voči takýmto nežiaducim javom," vysvetlila starostka.

Jeden takýto kontajner s detským ihriskom už stojí na Ventúrskej ulici. Do úzkej uličky ho umiestnili ešte v lete a hračky i hojdačka priláka rodičov s deťmi, ale aj začudovaných okoloidúcich. Aj tam chcelo združenie Kontakt oživiť mŕtve miesto.

Staromestská samospráva chcela zanedbaný priestor na námestí obnoviť aj tým, že nechá v priestore vybudovať podzemnú garáž pre vyše 300 áut. Investor by tak zrevitalizoval aj park. Garáž chceli podľa plánov postaviť do konca roku 2014. "Projekt podzemných garáží je hudba budúcnosti až kým sa nenájdu dopravné riešenia, kým sa zrejme nezrealizuje rekonštrukcia Starého mosta a neuvidí sa, ako tam doprava funguje. Dovtedy sa na námestí zrejme nič také budovať nebude," podotkla Rosová.