Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Samec antilopy bongo z bojnickej zoo odcestoval do Frankfurtu

Samček antilopy bongo. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Samec sa narodil v roku 2016. Jeho krstným otcom je minister životného prostredia László Sólymos, ktorý mu dal meno Dakarai, čo znamená radosť alebo šťastie.

Bojnice 21. februára (TASR)- Samec antilopy bongo z Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach bude vo frankfurtskej zoo súčasťou nového chovného stáda. Dakarai odcestoval z Bojníc do Nemecka v utorok (20.2.) dopoludnia, informovala v stredu hovorkyňa bojnickej zoo Simona Kubičková.

"Samec sa narodil v roku 2016. Jeho krstným otcom je minister životného prostredia László Sólymos, ktorý mu dal meno Dakarai, čo znamená radosť alebo šťastie," pripomenula Kubičková.

Na základe rozhodnutia koordinátora Európskych záchranných projektov podľa nej vytvorí Dakarai vo frankfurtskej zoo nové chovné stádo s dvoma mladými samicami.

Antilopa bongo je jedným z najvzácnejších zvierat v kolekcii Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach. Vo voľnej prírode prežíva jej horský poddruh v počte len niečo viac ako 50 exemplárov, izolovane iba v pohorí Mt. Kenya vo východoafrickej Keni. Na európskom kontinente chová tento druh celkom 49 zoologických záhrad, pričom populáciu tam tvorí aktuálne 178 exemplárov. "Hlavnými príčinami poklesu počtu antilopy bongo sú ničenie biotopov, ilegálny lov pre mäso a trofejní lovci," ozrejmila Kubičková.

Antilopa bongo je červenohnedá s bielymi zvislými pásmi. Rohy majú obe pohlavia, samce sú však väčšie, tmavšie a so silnejším krkom a rohmi. Špecifický pre túto antilopu je takzvaný prehnutý kaprí chrbát, ktorý je uspôsobený na podliezanie pralesných porastov.