Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Seredi otvorili nocľaháreň pre núdznych v Dome kultúry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Nocľaháreň má kapacitu 12 osôb.

Sereď 17. decembra (TASR) – Päť klientov využilo v noci na sobotu 15. decembra možnosť prespať v Seredi v nocľahárni pre ľudí bez domova. Mesto ju v ten deň otvorilo v priestoroch Domu kultúry a bude ju prevádzkovať vo vlastnej réžii až do 15. marca. Nocľaháreň má kapacitu 12 osôb.

"Poplatok za noc je 0, 80 centov a klienti majú zabezpečenú teplú polievku, kávu alebo čaj," informovala Silvia Adamčíková z organizačného oddelenia na mestskom úrade. Klienti majú možnosť vykonať tam osobnú hygienu aj oprať si oblečenie. Prevádzka nocľahárne je denne od 19. hodiny do 7. hodiny nasledujúceho dňa. Počas prevádzkových hodín je zabezpečený dozor.

Sereď od vlaňajška prevádzkuje nocľaháreň sama, keď skončila spoluprácu s Trnavskou arcidiecéznou charitou, ktorá sa o bezdomovcov starala nepretržite počas roka v prenajatých priestoroch od mesta. Mesto však malo podľa primátora Martina Tomčányho inú predstavu o fungovaní a tak dalo charite výpoveď. Nocľaháreň i ďalšie služby pre núdznych pomáhali totiž nielen Sereďanom, ale priťahovali najmä ľudí nielen z blízkeho, ale i zo širokého okolia. Vlani v zime otvorila samospráva príležitosť prečkať chladné noci v rovnakých priestoroch ako pôsobila charita - v objekte bývalej školy na Garbiarskej ulici. Teraz v Dome kultúry poskytlo mesto bývalý správcovský byt, ktorý má samostatný vchod.