Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Košická mestská časť Sever je proti geologickému prieskumu na Jahodnej

Protest proti ťažbe uránu v Košiciach 4. apríla 2013 Foto: TASR/František Iván

Pred budovou úradu sa stretla asi tridsiatka podporovateľov geologického prieskumu, ktorí priamo na Jahodnej pracujú a rovnaký počet aktivistov protestujúcich proti akýmkoľvek zásahom do oblasti.

Košice 4. apríla (TASR) – Nesúhlas s prebiehajúcim geologickým prieskumom v lokalite Jahodná – Kurišková pri Košiciach vyjadrili dnes poslanci zastupiteľstva mestskej časti Košice – sever, ktorá s danou lokalitou priamo susedí.

Poslanci uznesením rozhodli o podaní podnetu na ministerstvo životného prostredia, aby sa pokúsili opätovne otvoriť rozhodovací proces o predĺžení geologického prieskumného územia. „Ja ako starosta som vyjadril k plánovanej ťažbe uránu, ku geologickému prieskumu som sa nevyjadroval. Mestská časť nebola prizvaná na rokovanie o predĺžení prieskumného územia. Ide o vážne rozhodnutie, preto som ho aj zaradil na rokovanie zastupiteľstva,“ povedal starosta mestskej časti Marián Gaj.

Rokovanie poslancov sprevádzal nebývalý záujem verejnosti. Pred budovou úradu sa stretla asi tridsiatka podporovateľov geologického prieskumu, poväčšine z radov odborníkov, ktorí priamo na Jahodnej pracujú a rovnaký počet aktivistov protestujúcich proti akýmkoľvek zásahom do oblasti. „Sme tu preto, aby sme povedali, že geologický prieskum prírode pomáha a zveľaďuje jej hodnotu,“ povedal pre TASR jeden z prítomných geológov. Zdôraznil, že prieskum nepoškodzuje zdravie, ale poskytuje informácie o prostredí, v ktorom žijeme. „Šíri sa tu demagógia ulice, ale k tomu by sa mali vyjadrovať odborníci,“ dodal.

Aktivista Ladislav Rovinský prítomnosť geológov označil za organizovanú a zmanipulovanú. „Ich motivácia je iná, ako naša, pretože sú na prieskume pracovne zainteresovaní,“ povedal.