Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na Orave sa dnes stretnú slovenskí aj poľskí gorali

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Sviatok tradičnej ľudovej kultúry odštartoval na pravé poludnie slávnostnou svätou omšou v amfiteátri za hornooravskou obcou Sihelné.

Sihelné 23. júla (TASR) - Jubilejný 25. ročník folklórnych slávností pod Pilskom a Babou horou dnes predstaví kultúru goralských obcí na Orave. Sviatok tradičnej ľudovej kultúry odštartoval na pravé poludnie slávnostnou svätou omšou v amfiteátri za hornooravskou obcou Sihelné.

"V bohatom programe moderovanom v goralskom nárečí sa stretnú gorali z Oravy, Kysúc a Poľska. Festival je zameraný najmä na prezentáciu ľudovej hudobnej a tanečnej kultúry slovenských a poľských goralských oblastí," povedal pre TASR Miroslav Žabenský, riaditeľ Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne, ktoré podujatie spoluorganizuje.

Folklórny program otvoria krátko po 13.00 h deti zo Sihelného, Rabčíc, Rabče a Oravskej Polhory v programe Pod Piľskym vesolo. Do sihelskej krčmy divákov zavedie o hodinu neskôr program folklórnych skupín a ľudových hudieb. Predstavia sa skupiny Rabčičanka z Rabčíc, Magura zo Sihelného i Goral zo Suchej Hory, ľudové hudby Rovňan a Jozefa Jagelku z Rabčíc, Ľubomíra Luscoňa a Šelec zo Sihelného.

"Od 15.00 h uvidia diváci na javisku goralov z Kysúc. Scénický program Pavla Kužmu priblíži hudobnú a tanečnú kultúru susedného regiónu. Pozvanie do programu prijal detský folklórny súbor Kelčovan z Čadce, folklórny súbor Račan z Oščadnice, folklórne skupiny Svrčinka zo Svrčinovca a Ozvena z Čierneho, ľudové hudby Rovňanovci zo Skalitého, Gerátovci z Turzovky a speváčka Helena Záhradníková. Záver festivalu bude patriť hosťom – folklórnym súborom Wierchy z poľskej Milowky a Vatra z Tlmáč," doplnil Žabenský.

Sprievodný program ponúkne detský výtvarný stan a výstavu fotografií ľudového odevu, ktorú pod názvom Ej, ženy, ženy zapožičalo Krajské osvetové stredisko z Nitry.