Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V lyžiarskom stredisku Ski Drienica sa čoraz častejšie ozýva ruština

Foto: TASR/Milan Kapusta

Ruskí turisti navštevujú Drienicu, podobne ako aj strediská vo Vysokých či Nízkych Tatrách, preto, že sa tam vedia ľahko dohovoriť.

Drienica 13. januára (TASR) - Jedno z najvýchodnejších lyžiarskych stredísk na Slovensku, SKI Drienica, navštívilo v týchto dňoch niekoľko stoviek ruských turistov.

Jeho riaditeľ Dušan Šimko TASR informoval, že títo návštevníci zo zahraničia vyhľadávajú lyžovačku pri meste Sabinov už niekoľko rokov pravidelne. Ich počty majú medziročne dokonca stúpajúcu tendenciu.

"Prichádzajú k nám najčastejšie z oblasti neďaleko Moskvy. Ide väčšinou o deti a mládež v sprievode dospelých, no nie sú to iba lyžiari. Časť z nich k nám prichádza bežkovať, ďalší využívajú služby miestneho bazéna," konkretizoval Šimko skladbu ruskej klientely.

Ako dodal, do dnešného dňa navštívilo Drienicu vyše 200 Rusov. Na Slovensko sa zvyknú dopravovať podľa jeho slov letecky, ale aj vlakom.

Ruskí turisti navštevujú Drienicu, podobne ako aj strediská vo Vysokých či Nízkych Tatrách, preto, že sa tam vedia ľahko dohovoriť. Pri výbere slovenskej destinácie zohráva svoje určite aj kvalita poskytovaných služieb. "Na Drienici majú Rusi veľmi v obľube hlavne večerné lyžovanie," priblížil riaditeľ strediska.

"Počty turistov z Ruska u nás medziročne narastajú, aj keď treba povedať, že Poliakov či Maďarov k nám chodí menej než pred niekoľkými rokmi," konštatoval Šimko. Súvisí to podľa jeho slov s podporou domáceho turizmu v týchto krajinách.

"Prijatím eura sme sa stali pre lyžiarov z Poľska či Maďarska zároveň približne o 20-30 percent drahšími ako pred zmenou meny."

Ruština sa podľa Šimkových slov ozýva na zasnežených svahoch Drienice hlavne počas pravoslávnych Vianoc. Do svojej domovskej krajiny sa zvyknú Rusi vracať pred Silvestrom, ktorý sa slávi podľa juliánskeho kalendára v dnešný deň.