Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

FOTO: ZŠ M. Kukučína v Dolnom Kubíne vlani oslávila 50. výročie vzniku

Základná škola Martina Kukučína v Dolnom Kubíne, pomenovaná podľa známeho slovenského dramatika, prozaika a publicistu z Oravy, oslávila v minulom roku 50. výročie vzniku. Škola svoje brány po prvýkrát otvorila 1. septembra 1967, vtedy ešte pod názvom Základná deväťročná škola na Bysterci. V Dolnom Kubíne 8. októbra 2018. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Škola svoje brány po prvýkrát otvorila 1. septembra 1967, vtedy ešte pod názvom Základná deväťročná škola na Bysterci.

Dolný Kubín 8. októbra (TASR) – Základná škola (ZŠ) Martina Kukučína v Dolnom Kubíne, pomenovaná podľa známeho slovenského dramatika, prozaika a publicistu z Oravy, oslávila v minulom roku 50. výročie vzniku. Pri príležitosti tohto jubilea odhalili rodákovi z obce Jasenová v priestoroch školy pamätný reliéf.

Škola svoje brány po prvýkrát otvorila 1. septembra 1967, vtedy ešte pod názvom Základná deväťročná škola na Bysterci. V roku 1978 sa jej pomenovanie zmenilo na Základnú deväťročnú školu Martina Kukučína. Za viac ako 50 rokov fungovania sa v nej podľa tunajšej riaditeľky Kataríny Števonkovej mnoho zmenilo. „Škola je väčšia, modernejšia, pribudli v nej dve telocvične, odborné učebne, počítače a interaktívne tabule,“ spomenula.

V súčasnosti inštitúciu navštevuje 640 žiakov v 32 triedach, z toho 17 na druhom a 15 na prvom stupni. Okrem toho tu pracuje 80 zamestnancov, z čoho je asi 50 pedagogických. Súčasťou školy sú centrum voľného času, školský klub detí aj jedáleň.

Školu obklopuje nezvyčajne veľký areál. „Stále niečo robíme a budujeme. Pred viac ako desaťročím sme prešli veľkou rekonštrukciou školy a jedálne. Postavilo sa multifunkčné ihrisko. Rekonštrukcia nás stála veľa úsilia, chodili sme sa učiť po rôznych budovách od Základnej umeleckej školy až po nemocničnú školu, ktorá ani nebola funkčná. Do prerobených priestorov sme sa vrátili po troch mesiacoch sťahovania sa,“ priblížila Števonková.

Čestný názov podľa oravského spisovateľa Martina Kukučína bol škole udelený v roku 1978. Najvyšší počet žiakov, 1200, mala v školskom roku 1981/82, čím sa zaradila medzi najväčšie na Orave. Počas vyše 50-ročného fungovania viedlo školu sedem riaditeľov, pôsobilo v nej dovedna 261 pedagogických a 100 prevádzkových zamestnancov. V poslednom období, v snahe o rozvoj jazykovej gramotnosti, škola vybudovala dve nové jazykové učebne, ktoré sú plne vybavené počítačovou a audiovizuálnou technikou. Vyučovanie cudzích jazykov v týchto učebniach je podľa riaditeľky školy moderné a výraznou mierou napomáha skvalitňovať edukačný proces.

Za roky fungovania inštitúcie sa vďaka rôznym projektom skvalitnili podmienky na rozvoj masového športu pre žiakov, športové kluby i miestnu komunitu. Škola bola úspešná v projekte ministerstva školstva na modernizáciu športovísk, kde získala finančné prostriedky na opravu steny v telocvični a vybudovanie viacúčelového ihriska v areáli. „Dobré meno školy v meste i okolí nás zaväzuje k ešte tvrdšej práci a taktiež aj k snahe o výborné výsledky našich žiakov,“ doplnila riaditeľka s tým, že na škole je zabezpečená vysoká kvalifikovanosť a odbornosť pedagógov.

V rozľahlom školskom areáli ZŠ Martina Kukučína nedávno pribudla prezentačná tabuľa, kde sa deti môžu učiť v rámci biológie a prírodopisu. V jednotlivých okienkach prezentácie sú predmety s časovým údajom, ako dlho trvá rozložiteľnosť jednotlivých prvkov v prírode. V Dolnom Kubíne 8. októbra 2018.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Štafetu známych absolventov ZŠ M. Kukučína preberá mladšia generácia

Súčasťou klasickej výučby na Základnej škole (ZŠ) Martina Kukučína v Dolnom Kubíne je najmä šport. Absolventi športových tried v minulosti dosiahli viaceré úspechy. K najznámejším patria napríklad slovenská biatlonistka Martina Halinárová-Jašicová, majster Československa v trojskoku Ján Čado či hokejový útočník Martin Réway. V súčasnosti štafetu preberá mladšia generácia, ktorá školu navštevuje.

„ZŠ Martina Kukučína je známa najmä vďaka športovým triedam, ktoré otvorili pred 45 rokmi. Dnes sa deti v našej škole venujú štyrom druhom športov. Som preto veľmi rada, že sa nám za posledných päť rokov podarilo pritiahnuť dievčatá na volejbal, čo bol v minulosti skôr chlapčenský šport. Taktiež prosperuje hokej, futbal, ale aj atletika,“ priblížila riaditeľka školy Katarína Števonková.

Športy tu v roku 1972 priniesol učiteľ Barnabáš Üvegeš, ktorý začínal s atletikou. „Potom sme tu mali napríklad aj bežecké lyžovanie a klasicky volejbal, futbal či hokej. Bežecké lyžovanie po rokoch zaniklo spolu s bežeckými traťami, v Dolnom Kubíne na to neboli podmienky,“ doplnila zástupkyňa riaditeľky pre šport a mimoškolskú činnosť Jana Michaligová.

Pre prvý stupeň škola ponúka klasickú formu výučby, na druhom stupni kombináciu klasických a športových tried v ročníkoch. Žiaci tak majú možnosť vybrať si podľa talentu a záujmu. Športové triedy sú špecifické tým, že majú viac hodín športovej prípravy na úkor zníženej dotácie niektorých výchovných predmetov. Výučba hlavných predmetov však prebieha rovnako ako v klasických triedach. Podľa zástupkyne terajší žiaci skončia školu a väčšinou trénujú už len amatérsky. Viacerí však šport k svojmu životu potrebujú, takže ho aktívne preferujú.

Volejbalistky momentálne trénuje Soňa Sakálošová Gašparíková, bývalá reprezentantka Slovenska vo volejbale. „Dievčatá sa snažia. Na konci roka mávame zápasy učitelia proti žiakom. Doteraz sme ich vždy nabili, no tento rok už hrajú Stredoslovenskú volejbalovú ligu a pravdepodobne nás porazia,“ vysvetlila Michaligová s tým, že napríklad v atletike sa venujú najmä vrhu. Známou absolventkou školy vo vrhu guľou, oštepom a kladivom bola Aďa Mäsiarová, teraz podľa Michaligovej vyniká žiačka Lea Juráková. Úspechy dosahujú aj v chôdzi.

„Keď sú deti maličké, futbal a hokej ich baví. Atletika je skôr individuálny šport, preto sa neteší až takej obľube. Je však dobré, keď deti trošku posunú aj rodičia. Snažíme sa urobiť všetko preto, aby mali rodičia čo najmenej starostí a deti čo najviac vyžitia. Inovácia je napríklad teraz u hokejistov, ktorí si budujú členskú základňu u žiakov už od 1. ročníka, aj keď nie sú v športových triedach. Vďaka spolupráci a iniciatíve klubu si ich vodia na tréning samotní tréneri. Následne ich dovedú naspäť do školského klubu detí. Na prvom stupni pripravujeme i športovo-pohybové hry, aby sa deti vedeli hýbať, a aby sme u nich vybudovali záujem,“ uviedla zástupkyňa školy.

Všetky športové úspechy, ktoré dosiahli žiaci, podľa riaditeľky nie sú výsledkami len ich tréningového úsilia, ale stoja na výrazných osobnostiach, nadšencoch, učiteľoch a tréneroch, ale aj na pochopení rodičov, ktorí deti podnecovali k súťaženiu a k dosahovaniu lepších výkonov.

Arborétum pri Základnej škole Martina Kukučína v Dolnom Kubíne, ktoré v súčasnosti slúži ako učebňa pre žiakov vo vonkajších priestoroch, disponuje viac ako stovkou rôznych drevín. Sprístupnili ho vlani ako súčasť osláv k 50. výročiu otvorenia školy. V Dolnom Kubíne 8. októbra 2018.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Arborétum pri ZŠ Martina Kukučína disponuje viac ako stovkou drevín

Arborétum pri Základnej škole (ZŠ) Martina Kukučína v Dolnom Kubíne, ktoré v súčasnosti slúži ako učebňa pre žiakov vo vonkajších priestoroch, disponuje viac ako stovkou rôznych drevín. Sprístupnili ho vlani ako súčasť osláv k 50. výročiu otvorenia školy.

Špeciálnu botanickú záhradu tamojší žiaci využívajú aj na oddych, napríklad pri čakaní na popoludňajšie vyučovanie či tréningy. V budúcnosti ju chce vedenie školy ešte viac zmodernizovať a vybudovať v nej oddychovú zónu pre verejnosť. “Pred každý typ stromu sme umiestnili tabuľku s informatívnym označením, aby bolo jasné, o ktorú drevinu ide,” priblížila riaditeľka školy Katarína Števonková.

Dodala, že v ohľade na životné prostredie to nie je jediná vyučovacia pomôcka. V rozľahlom školskom areáli nedávno pribudla aj prezentačná tabuľa, z ktorej sa deti môžu učiť v rámci biológie a prírodopisu. “V jednotlivých okienkach prezentácie sú predmety s časovým údajom, ako dlho trvá rozložiteľnosť jednotlivých prvkov v prírode,” vysvetlila.

Areál školy môžu žiaci využiť na trávenie voľných chvíľ a oddych. Vypomáha im v tom aj malá knižná búdka. “Tá vznikla v rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti. Deti si tu môžu knihy buď požičať, priniesť alebo doplniť. Celá naša aktivita nie je záležitosťou jedného alebo troch ľudí, je to úsilie celého kolektívu,” zhodnotila riaditeľka s tým, že v najbližších rokoch chcú najmä dobudovať odborné učebne. Škola totiž v uplynulom období dosiahla úspechy aj v prírodovednej oblasti, napríklad víťazstvom v súťaži Skús Pokus – Chémia pod pokrievkou, konkrétne v kategórii Ocenenie verejnosti. "Pevne verím, že po dobudovaní učebne fyziky sa tomu budeme môcť opätovne venovať,” uzavrela.