Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Slávnosťami v Hlinnom si pripomenú sv. Cyrila a Metoda i výročie obce

Na snímke zrekonštruované centrálne námestie obce Hlinné so súsoším sv. Cyrila a Metoda a fontánou. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Cieľom týchto slávností je, že sa v prvom rade stretnú rodiny s deťmi, blízki, známi a zároveň je to aj prezentácia obce nielen pre občanov, ale aj pre návštevníkov.

Hlinné 19. augusta (TASR) - Obecné slávnosti v Hlinnom vo Vranovskom okrese, ktoré pripravili na nedeľu, sú venované spomienke na sv. Cyrila a Metoda a tiež 685. výročiu prvej písomnej zmienky o tejto dedine.

"Cieľom týchto slávností je, že sa v prvom rade stretnú rodiny s deťmi, blízki, známi a zároveň je to aj prezentácia našej obce nielen pre našich občanov, ale aj pre návštevníkov," uviedla pre TASR starostka Milena Naštová Hladová s tým, že je pre nich pripravený kultúrny program, občerstvenie i atrakcie pre tých najmenších. "Tak si tu nájde každý svoje," doplnila.

Slávnosti pripravujú v obci každý rok v júli. Sú spojené práve so spomienkou na slovanských vierozvestcov. V tomto roku sa spojili s okrúhlym výročím. Podľa starostky sa na podujatí stretávajú aj rodáci, ktorí v dedine už dlhší čas nežijú. Obec prešla podľa nej viacerými zmenami, a tak sa s nimi aj oni na tejto akcii môžu zoznámiť.

Program sa začína o 14.30 h na priestranstve pred obecným úradom, prebiehať bude aj v kultúrnom dome. Domáci i návštevníci budú môcť vidieť Araňu z Jarovníc, folklórny súbor Borievka z Košíc i hudobnú skupinu Stropkoviani. Medzi účinkujúcimi bude aj duo Emily&Justice, Peter Paul Pačut alias Freddie Mercury a na záver vystúpi Otto Weiter s Andreou Fischer.

Nedeľné podujatie pripravila obec Hlinné a Hornozemplínske osvetové stredisko vo Vranove nad Topľou. Projekt bol podporený z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja.

Obec Hlinné leží na hlavnom ťahu medzi Vranovom a Prešovom. V minulosti bola známa liehovarom a kúpeľmi. Aktuálne dávajú prácu dedinčanom viacerí zamestnávatelia, medzi nimi je aj spoločnosť s vyše 100 pracovníkmi. V Hlinnom žije približne 1830 obyvateľov. Obec vyhlásili v roku 2015 za najkrajšiu na Slovensku. O jej prvenstve rozhodlo internetové hlasovanie na portáli Slovakregion.sk.