Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Slávnu terakotovú armádu uvidia návštevníci Tatranskej galérie

Na snímke kópie sôch Terakotovej armády z hrobky prvého čínskeho cisára Čchin Š'-chuang-tiho v životnej veľkosti na výstave Terakotova armáda - odkaz prvého cisára v Tatranskej galérii v Poprade 24. mája 2019. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Všetky certifikované sochy prišli do Popradu špeciálne zabalené, aby sa nepoškodili a prevoz i samotná inštalácia sôch boli veľmi náročné.

Poprad 24. mája (TASR) – V Tatranskej galérii v Poprade bude od soboty 25. mája sprístupnená nová výstava, pod Tatry priviezli v týchto dňoch viac ako 50 sôch terakotovej armády. Tá je súčasťou veľkého komplexu hrobky prvého zjednotiteľa Číny – cisára Čchin Š'-chuang-tiho. Riaditeľka popradskej galérie Anna Ondrušeková na piatkovej tlačovej konferencii informovala, že exponáty budú vystavené v rámci všetkých výstavných priestorov a okrem verných replík samotných bojovníkov návštevníci uvidia štyri kone s vozmi a zbrane.

„Dohromady je u nás 80 predmetov, čo je len veľmi malá časť celého nálezu. V takomto počte a s odborným výkladom, prezentáciou výskumu, je však výstava na Slovensku prezentovaná prvýkrát,“ upozornila Ondrušeková. Verí, že výstava návštevníkov zaujme a bude istou formou kultúrneho turizmu v podtatranskom regióne. „Ide o komerčnú výstavu, okrem estetického a záujmového má aj edukatívny rozmer,“ zdôraznila.

Manažérka výstavy Veronika Vavrová dodala, že výstavu pripravovali približne rok. Všetky certifikované sochy prišli do Popradu špeciálne zabalené, aby sa nepoškodili a prevoz i samotná inštalácia sôch boli veľmi náročné. Sochy sú v životnej veľkosti, majú hmotnosť ako živý človek a napr. kone vážia pol tony. „V galérii je 54 vojakov, ďalší traja sú v rôznych častiach regiónu. Terakotovú armádu, ktorá je ôsmym divom sveta, nemôže vidieť každý, preto sú tieto repliky putujúce po celom svete také výnimočné,“ skonštatovala Vavrová.

Verné repliky terakotových bojovníkov, koní a vozov vznikli v roku 2002 v Číne. Návštevníci galérie sa dozvedia o ich objavení, spôsobe archeologických vykopávok, jednotlivých typoch zbraní bojovníkov, ale aj o samotnom cisárovi Čchin Š‘-chuang-ti, ktorý žil v rokoch 260 – 210 pred Kristom. Na trón sa dostal vo svojich 13 rokoch, a už sa ho nikdy nechcel vzdať. Neváhal preto uväzniť svoju matku a svojich odporcov pochovával zaživa. Na druhej strane, počas vlády sa mu podarilo zjednotiť Čínu, dal vystavať prvé úseky Veľkého čínskeho múru, zjednotil menu i písmo.

„Terakotová armáda tvorí posmrtný sprievod cisára a zároveň chráni posledný odpočinok prvého cisára. Armáda dostala názov podľa terakoty, teda pálenej hliny hnedočervenej farby, z ktorej sú aj všetky sochy vyrobené,“ ozrejmila Ondrušeková. V priestoroch starej popradskej elektrárne môžu terakotovú armádu milovníci histórie a umenia vidieť do 22. augusta. Organizátormi výstavy sú Govin Group, s.r.o., Praha, Tatranská galéria za podpory Prešovského samosprávneho kraja, mesta Poprad a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.