Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Sloboda zvierat ošetruje psíkov bezdomovcov zadarmo

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Psov ľudí bez domova ošetrujú v Bratislave zadarmo už minimálne šesť rokov.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Ošetrenie bez poplatku dostanú každý piatok štvornohí miláčikovia ľudí bez domova. V Bratislave im takto pomáha občianske združenie Sloboda zvierat. Jeho predsedníčka Pavla Dugovičová tvrdí, že psíky sú takmer vždy v dobrom zdravotnom stave a združenie nemá dôvod ich bezdomovcom zobrať.

Psov ľudí bez domova ošetruje Sloboda zvierat už minimálne päť, šesť rokov, odhaduje Dugovičová. Spolupracuje pritom s občianskym združením Vagus, ktoré sa v hlavnom meste stará o bezdomovcov a vykonáva terénnu sociálnu prácu. "Od združenia dostanú papier s potvrdením, že sú ich klientmi. Ten nám odovzdajú a my si založíme o psovi evidenciu," vysvetlila pre TASR Dugovičová.

Štvornohého chlpáča takýchto ľudí však Sloboda zvierat podľa jej slov bez poplatku ošetrí aj bez toho, aby sa papierom preukázali. "Práve zvieratko môže byť v ťažkej životnej situácii priateľom. Sme radi, že môžeme pomôcť aspoň tak, že psíkom poskytneme základnú starostlivosť." Za uplynulé roky podľa Dugovičovej síce vznikol aj pokus, že by si ošetrenie psíka prišli bezdomovci odpracovať. "Možno dvaja sa skutočne vrátili," podotkla.

Foto: TASR/Eduard Fašung

Mesačne sa Sloboda zvierat postará o psov troch až piatich bezdomovcov. Nie vždy však prídu ľudia do útulku sami. "Skôr nás obyvatelia upozornia, že v nejakej záhradkárskej lokalite sú psíky. Prídeme sa potom pozrieť, aká je situácia a snažíme sa s ľuďmi bez domova dohodnúť," vysvetľuje. Bezdomovci môžu svojich psov nechať bez poplatku veterinárne ošetriť, zaočkovať či označiť mikročipom. Veterinári im tiež poradia, ak v niečom potrebujú pomôcť a psík podstúpi kastráciu, aby sa zabránilo ďalšiemu neželanému rozmnožovaniu zvierat.

Chlpáčov však bezdomovcom neberú, podľa Dugovičovej sú totiž v prevažnej väčšine vo veľmi dobrom zdravotnom stave. "Nemáme problém im po celom úkone psa vrátiť, nie je dôvod. Väčšinou sú vykŕmení, niektorí majú síce ostrú povahu, ale na svojho pána sú naviazaní. Je vidieť, že s človekom na ulici žijú už dlhodobo a bolo by pre nich utrpením byť v útulku," podotkla.

Sloboda zvierat pomohla petržalskej bezdomovkyni

Naposledy takto Sloboda zvierat v stredu (10.4.) pomohla petržalskej bezdomovkyni, ktorá mala deväť psov. Tri, ktorých si žena chcela nechať, podstúpili vo veterinárnej ambulancii kastráciu. "Zvyšných šiestich psíkov sme prevzali a po ošetrení, zaočkovaní a začipovaní ich umiestnili vo svojom útulku," hovorí Dugovičová. Všetkých psov, ktorí sa okolo ľudí bez domova pohybujú, si podľa nej väčšinou ani nechať nechcú. Majú vraj obľúbených dvoch či troch.

Sloboda zvierat sa záchrane pouličných zvierat a zvierat zo zlých podmienok venuje už 20 rokov, ročne ich zachráni okolo 3000. Asi štvrtina sa vráti k pôvodným majiteľom, ostatným združenie poskytuje prístrešie a veterinárnu starostlivosť vo svojich útulkoch, kde im hľadá nový domov formou domácich a medzinárodných adopcií. Na základe hlásení Vagus zabezpečuje Sloboda zvierat aj akútnu pomoc v núdzi – zvieratá, ktoré sa náhle ocitnú bez majiteľa pre úmrtie či hospitalizáciu bezdomovca, prevezme a umiestni v útulku, rovnako zabezpečuje odber šteniatok a následnú starostlivosť o ne.