Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Slobode zvierat vypršala s mestom Bratislava zmluva o odchyte zvierat

Ilustračné foto 2010 Foto: TASR/Martin Baumann

Pomoc vo forme ošetrenia a umiestnenia v útulku bude Sloboda zvierat poskytovať aj naďalej.


Bratislava 7. septembra (TASR) - Dvojročná zmluva medzi hlavným mestom a Slobodou zvierat (SZ), ktorej predmetom je odchyt zabehnutých, túlavých, zranených a mŕtvych zvierat na území Bratislavy, ich odvoz a umiestňovanie do karantény, dnes vypršala. Informovala o tom predsedníčka organizácie Pavla Dugovičová. Poukázala, že mesto napriek avizovanému vypísaniu verejnej súťaže na vykonávanie asanačnej služby konkurz doteraz nevypísalo.

Od tohto roka ukladá zákon obciam povinnosť odchytávať zvieratá zo svojich ulíc, a to odborne vyškolenou osobou a tiež povinnosť následne zvieratá umiestňovať do karantén a útulkov, a tieto buď zriaďovať, alebo využívať a podporovať už fungujúce zariadenia.

Tým, že platnosť zmluvy skončila, skončila aj zákonná možnosť SZ vykonávať odchyt túlavých zvierat na verejných priestranstvách mesta, pripomenula organizácia.

Dugovičová avizovala, že zraneným zvieratám bude SZ naďalej poskytovať pomoc vo forme ošetrenia a umiestnenia v útulku.

Z kapacitných dôvodov však útulok pozastavil príjem zabehnutých zvierat, keďže je v útulku 280 psov a 30 mačiek, čo je rekordne vysoké číslo. SZ tak plánuje pokračovať vo všetkých aktivitách s výnimkou odchytu túlavých a zabehnutých zvierat na území mesta.

Sloboda zvierat asanačnú službu pre hlavné mesto vykonávala od roku 1995.

Ročne sa z ulíc hlavného mesta odchytí okolo 2500 zvierat, pätina zvierat vráti do rúk pôvodných majiteľov, zvyšok sa umiestňuje do nových rodín formou adopcií.