Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Spevácka súťaž M. Sch. Trnavského hľadá talentovaných spevákov

Na archívnej snímke rodinné fotografie Štefana Bugalu, na ktorých je aj Mikuláš Schneider - Trnavský a jeho manželka Ida 27. marca 2019 v Trnave. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Cieľom súťaže, ktorá si udržiava silné medzinárodné renomé, je podpora mladých spevákov, podnecovanie ich umeleckého rastu či propagácia vokálnej tvorby s akcentom na dielo M. Sch. Trnavského.

Trnava 19. mája (TASR) – Nedeľný večerný koncert v kostole sv. Jakuba v Trnave otvorí 23. ročník Medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera Trnavského. Do nej sa prihlásilo 55 mladých talentov interpretačného umenia zo 14 krajín. Nasledujúce dni bude odborná porota hodnotiť na pôde Divadla Jána Palárika spevácke umenie súťažiacich v dvoch súťažných kategóriách, vyhlásenie výsledkov je naplánované na sobotu 25. mája 2019 o 18.00 h v koncertnej sieni Marianum na Arcibiskupskom úrade.

Okrem hlavných cien si najlepší, ako informovala za organizátorov Slavomíra Ferencová, odnesú mimoriadne ceny udeľované Hudobným centrom, mestom Trnava, Trnavským samosprávnym krajom a ďalšími usporiadateľmi. Cieľom súťaže, ktorá si udržiava silné medzinárodné renomé, je podpora mladých spevákov, podnecovanie ich umeleckého rastu, propagácia vokálnej tvorby s akcentom na dielo M. Sch. Trnavského a tiež výber účastníkov na ďalšie medzinárodné spevácke súťaže.

Súťaž založili v roku 1971 a konala sa každoročne, neskôr ako bienále do roku 2010. Po sedemročnej prestávke hlavného organizátora mesto Trnava vystriedalo Hudobné centrum, ktoré v roku 2017 pripravilo 22. ročník. Súťaž sa dovtedy stala odrazovým mostíkom mnohých mladých interpretov, vavrínmi ovenčení z Trnavy odišli teraz už známe mená ako Martin Babjak, Magdaléna Kožená, Miroslav Dvorský, Peter Dvorský, Ján Galla, Dalibor Jenis, Daniel Čapkovič, Ľubica Orgonášová, Mária Andrašovanová, Jitka Sapara-Fišerová, Lívia Ághová či Terézia Kružliaková-Babjaková.

Predsedníčkou medzinárodnej poroty 2019 je interpretka a pedagogička vokálneho umenia Eva Blahová, členmi sú Michael Barobeck (Rakúsko), Tori Carlsen (Nórsko), Peter Dvorský (Slovensko), Mariano Horák (Švajčiarsko), Dana Luknišová (Taliansko), Alain Nonat (Kanada), Tadeusz Pszonka (Poľsko), Tatiana Smelkova (Rusko).

Na nedeľnom koncerte vystúpi Trnavský komorný orchester a Spevácky zbor Voci allegre pod vedením dirigenta Branislava Kostku, sólových partov sa zhostia Jana Pastorková, Laura Uhorskaiová, Jozef Graf a Rastislav Kocán. Dramaturgia je vystavaná z vybraných diel M. Sch. Trnavského.