Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Regióny

Štafetový beh Zaži východ zamieri z Košíc na Tokaj

Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

Štart pilotného projektu bude v sobotu o 7.00 h z Námestia Maratónu mieru spred budovy Košického samosprávneho kraja (KSK).

Košice 20. októbra (TASR) - Poukázať na zaujímavé miesta v košickom regióne, o ktorých mnohí nevedia, je cieľom sobotňajšieho (21. 10.) štafetového behu Zaži východ 2023. Dĺžku má 100 kilometrov a je rozdelený na desať úsekov.

Štart pilotného projektu bude v sobotu o 7.00 h z Námestia Maratónu mieru spred budovy Košického samosprávneho kraja (KSK). Trasa bude viesť cez košickú Aničku a Ťahanovce naprieč Chodníkom stredovekého času Beniakovce, okolo Rozhľadne Čerešenka pri Čižaticiach, cez rómske osady v Kecerovciach a Rankovciach. Smerovať budú ďalej k Herlianskemu gejzíru, okolo vojenských bunkrov pri Slanskej hute, jazere Izra až na Tokaj, kde bežci prebehnú okolo vyhliadkovej veže do vinárstva v obci Bara.

"Cieľom je ukázať nielen bežcom, ale aj širokej verejnosti miesta, ktoré sú nielen krásne, ale predstavujú aj kúsok našej histórie. Konkrétne narážam na Chodník stredovekého času či rozhľadňu Čerešenka, ktoré nám pripomínajú veľmi významný míľnik Košíc, bitku pri Rozhanovciach v roku 1312," uviedol autor projektu Zaži východ Tomáš Gáll z neziskovej organizácie Active life.

Na trať sa podľa organizátorov postaví celkovo 18 tímov, ktoré sú zložené z päť- a desaťčlenných družstiev, ako aj dvaja ultra bežci, ktorí absolvujú celú trasu samostatne. Hlavným partnerom podujatia je KSK.