Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Starobylú rotundu v areáli múzea zobrazuje nová trojrozmerná replika

Michalovská rotunda Foto: dolnyzemplin.sk

Michalovce 3. augusta (TASR) - Nová trojrozmerná replika, ktorá zobrazuje starobylú michalovskú rotundu, pribudla v týchto dňoch v areáli Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Jeho návštevníci sa tak môžu bližšie zoznámiť s jednou z najstarších sakrálnych stavieb na východe Slovenska.

Výstavba sa datuje na 9. až 12. storočie
Z michalovskej rotundy sa zachovali dodnes už iba jej základy. Objavili ich v areáli Zemplínskeho múzea v 70. rokoch minulého storočia. Výstavbu rotundy datujú historici do 9. až 12. storočia. Presnejší vek sakrálnej stavby by mohol určiť ďalší archeologický výskum.

Udomácňovanie kresťanstva na Zemplíne
Miestna samospráva sa rozhodla upriamiť pozornosť verejnosti na pamiatku symbolizujúcu udomácňovanie kresťanstva na Zemplíne prostredníctvom trojrozmerného modelu, ktorý následne vytvoril umelec Peter Králik. Na realizáciu projektu využilo mesto okrem vlastných zdrojov aj získaný grant z Nadácie SPP.

Zachovanie kultúrneho dedičstva
"Realizáciou tohto projektu sme chceli nielen podporiť zachovanie kultúrneho dedičstva a cestovný ruch na Gotickej ceste, ale aj informovať obyvateľov Michaloviec, milovníkov histórie, turistov či verejnosť o najstaršej stavbe v meste - kamennej rotunde," priblížila Jana Machová z Mestského úradu v Michalovciach.

"Ide o model, ktorý zobrazuje pravdepodobný vzhľad rotundy, keďže historické dokumenty, ktoré by opisovali stavbu, k dispozícii nemáme. Je vytvorený v mierke 1:50 podľa podobných objektov z územia Slovenska a Čiech," informoval TASR riaditeľ Zemplínskeho múzea Maroš Demko.

Ako ďalej uviedol, k trojrozmernej replike pribudne v blízkom čase aj nový informačný panel, z ktorého bude čerpať verejnosť ďalšie poznatky o spomínanej sakrálnej stavbe.