Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Staromestský BEERFEST v Bratislave ponúkne vyše 60 druhov piva

Staromestský BEERFEST. (Ilustračná snímka) Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ochutnať budete môcť aj smrekové, zázvorové či pšeničné pivo.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Svetlé, tmavé, ochutené, nealkoholické i kvasinkové pivo ponúkne už druhý ročník bratislavského festivalu Staromestský BEERFEST. Na Hviezdoslavovo námestie prinesie vyše 60 druhov piva zo 14 pivovarov aj množstvo gurmánskych dobrôt. Návštevníci dvojdňového festivalu, ktorý v centre mesta odštartuje o dva týždne, sa viac dozvedia aj o histórii várečného práva a uvidia stredoveký spôsob varenia tohto moku.

"Zatiaľ máme evidovaných presne 64 druhov piva. Medzi nimi sú aj rôzne špeciality, napríklad smrekové pivo, pivo prichutené zázvorom, pivo, ktoré sa vyrába zo pšeničného sladu, nie jačmenného, čo nie je pre naše končiny až také typické," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Na festivale tiež návštevníci nájdu pivo s vyššou stupňovitosťou. "Najviac máme 20 stupňové pivo. Jeden pivovar dokonca privezie aj pivo z Bavorska, ktoré je vyrobené v jednom z najstarších pivovarov na svete," avizovala.

Pivovarníctvo patrí k tradíciám Bratislavy

S myšlienkou usporiadať pivný festival prišlo bratislavské Staré Mesto. "Je to súčasť projektu na budovanie a obnovovanie tradícií, ktoré patria k Bratislave, k Prešporku. A pivovarníctvo, aj keď sa o tom mnoho nevie, k tradíciám Bratislavy naozaj patrí. Na Rybnom námestí napríklad vznikol v roku 1477 prvý bratislavský pivovar a onedlho malo už 11 bratislavských pivovarov várečné právo," priblížila starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Podotkla, že pivo už nie je len záležitosťou akýchsi "krčmových popíjačov", ale jeho pitie nadobúda novú kultúru. "Vznikajú nové reštaurácie, ktoré majú svoje pivovary a pivo začalo Bratislavu vďaka nim preslavovať široko ďaleko."

Na festivale vystúpi aj Pavol Hammel

Program festivalu odštartuje v piatok 27. septembra symbolickým pochodom pivných fanúšikov a o 16.00 h slávnostným narazením sudu piva. Patrónom tohtoročného BEERFESTu je hudobník Pavol Hammel, ktorého vystúpenie bude v sobotu 28. septembra vyvrcholením festivalu. Okrem neho sa však na pódiu predstavia aj skupiny HEX, Campana Batucada, Žena z lesoparku, Rock Reunion, Vrbovskí víťazi či dychová hudba Vištučanka a Kozovanka. Program doplnia počas dvoch dní aj pivné súťaže a vystúpenia sládkov slovenských pivovarov.

Na návštevníkov bude na festivale čakať aj Kronika slovenského piva, ktorá putuje po Slovensku a všetci fanúšikovia slovenského piva môžu do nej napísať pivu svoj odkaz.

Vlani na prvý ročník Staromestského BEERFESTu, ktorý sa vtedy konal iba jeden deň, prišlo 7000 návštevníkov. Tí dokopy vypili asi 10.000 pollitrákov piva.

V roku 2012 dosiahla spotreba piva na jedného obyvateľa 78,2 litra. Celkovo sa na Slovensku vlani vyrobilo 3,2 milióna hektolitrov piva.