Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Starostke Starého Mesta Z. Aufrichtovej radia aj dvaja poradcovia

Zuzana Aufrichtová, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Podľa poradcu pre oblasť školstva môže mestská časť priniesť mnoho potenciálnych riešení na viacero problémov, napríklad pri začleňovaní detí z rôznych prostredí do výchovno-vzdelávacieho procesu.

Bratislava 12. februára (TASR) – Starostke bratislavského Starého Mesta Zuzane Aufrichtovej radia po novom aj dvaja poradcovia. V oblasti školstva je to Vladimír Dolinay, aktuálne petržalský miestny, bratislavský mestský a krajský poslanec a Marek Machata, poslanec ružinovského miestneho zastupiteľstva a poslanec Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

"Myslím si, že si treba nechať radiť od odborníkov. Preto som sa rozhodla vsadiť na ich vysokú kvalitu a skúsenosť, ktorú máme s týmito ľuďmi, či už na kraji alebo z projektov, na ktorých sme spolupracovali," uviedla pre TASR Aufrichtová. Ubezpečuje, že ide o krátky úväzok na niekoľko hodín týždenne za „priaznivých“ finančných podmienok. "Aby sa Staromešťania nemuseli báť, že si presýtim úrad poradcami," podotkla šéfka staromestskej samosprávy.

Podľa poradcu pre oblasť školstva môže mestská časť priniesť mnoho potenciálnych riešení na viacero problémov, napríklad pri začleňovaní detí z rôznych prostredí do výchovno-vzdelávacieho procesu. "Veľmi diskutovanou témou je tiež otázka inklúzie a Staré Mesto má na to, aby malo inkluzívne školy nielen na papieri, ale aj v realite," poznamenal Dolinay.

Na otázku, či bude funkciu poradcu popri svoje práci a trojnásobnom poslancovaní stíhať, odpovedal kladne. "Úväzok na škole som si skrátil na minimum, aby som sa mohol viac venovať komunálu a byť prospešnejší koncepčne v riešení otázok školstva," skonštatoval Dolinay, ktorý zároveň nevidí problém, že v zastupiteľstvách obhajuje záujmy mestskej časti Petržalka a radiť bude pritom vedeniu inej mestskej časti. Vníma to skôr ako výhodu. "Nikdy nebola lepšia pôda priniesť riešenia cez zastupiteľstvá a štatutárov mestských častí a iných samospráv," myslí si Dolinay.

Úlohou poradcu pre sociálnu oblasť bude nastavenie viacerých vecí tak, aby fungovali a posunuli sa vpred. Zároveň by mal byť "pojivkom" medzi starostkou, poslancami, odbornými zamestnancami a organizáciami pôsobiacimi v Starom Meste. "Spomedzi priorít by som okrem kompetencií mestskej časti vytiahol prácu s ľuďmi bez domova, ktorú by sme chceli naštartovať a bezbariérovsť. Aby bola bariérovosť odstránená všade, kde sa dá. Aby neboli situácie, že je výťah, ale vedú k nemu dva schody," priblížil Machata.

Gro sociálnej práce by sa malo venovať seniorom. "Staré Mesto je mestská časť s najstarším obyvateľstvom, aj výhľadovo, aj momentálne," skonštatoval Machata. V pláne sú napríklad programy prevencie kriminality. Nepôjde však o projekt samosprávy, tá by sa mala zapojiť do národného projektu hradeného z eurofondov.