Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Štiavnický projekt oživí Záhradu pod Starým zámkom, obnovia aj ohnisko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Už koncom septembra by mala záhrada poskytovať domácim, návštevníkom i všetkým skupinám turistov priestor na opekanie, grilovanie a trávenie času s rodinami a priateľmi.

Banská Štiavnica 18. júla (TASR) - Združenie turizmu Banská Štiavnica s podporou pivnej značky a Nadácie Ekopolis začína v týchto dňoch s úpravou Záhrady pod Starým zámkom. Počas leta tam dobrovoľníci postavia altánok, obnovia existujúce ohnisko a na jeseň vyčistia aj okolie zámku.

Cieľom projektu je zveľadiť záhradu tak, aby už koncom septembra poskytovala domácim, návštevníkom i všetkým skupinám turistov priestor na opekanie, grilovanie a trávenie času s rodinami a priateľmi pri športových a kultúrnych aktivitách.

„Po minuloročnom úspechu tohto projektu sme sa rozhodli v iniciatíve pokračovať. Za pomoci dobrovoľníkov postavíme altánok, obnovíme ohnisko a vyčistíme okolie Starého zámku," uviedla sa organizátorov Andrea Malovcová.

„Altánok chceme situovať do zadnej časti záhrady. Prevádzka záhrady nebude prácami ovplyvnená. Budeme radi za pomoc dobrovoľníkov, pre ktorých pripravíme niekoľko brigád,” hovorí Martin Macharík, predseda Združenia turizmu v Banskej Štiavnici.

V pilotnom roku 2017 projekt podporil zveľadenie troch prírodných lokalít, ktoré využívajú miestni aj návštevníci na opekanie a stretnutia. V obci Zázrivá dobrovoľníci vyčistili ohniská a vybudovali aj jedno nové, osadili a opravili lavičky, smetné koše, informačné tabule i konštrukciu na uloženie dreva v tvare horskej dominanty – Rozsutca. Na východnom Slovensku skrášlili tri ohniská v rekreačnej oblasti Borkút v Prešove a pri Malom Dunaji v Zálesí miestni obyvatelia zrekonštruovali jestvujúce ohnisko, vyčistili priestor od odpadkov, upravili sklz do vody pre vodákov a prispeli aj k osadeniu altánku.