Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Storočnicu konca vojny si Handlová uctila zreštaurovaním pomníka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Reštaurátorské práce zrealizoval akademický sochár Dušan Hagara.

Handlová 24. decembra (TASR) – Storočnicu konca prvej svetovej vojny si mesto Handlová uctilo zreštaurovaním pomníka venovaného jej obetiam, ktorý sa nachádza na tamojšom mestskom cintoríne. TASR informovala Jana Oswaldová z oddelenia komunikácie na handlovskom mestskom úrade.

Pomník vyrobili na zákazku z verejnej zbierky obyvateľov vtedajšieho mestečka Handlová a osadili v roku 1923 na centrálne námestie na západnej strane. Zobrazuje zraneného vojaka, ku ktorému sa skláňa druhý vojak. Na tabuľových platniach sú mená všetkých Handlovčanov, ktorí prišli o svoj život na bojiskách prvej svetovej vojny. „Pri prestavbe námestia v rokoch 1955 až 1956 ho z centra mesta odstránili a premiestnili na novootvorený mestský cintorín bez ďalšieho uplatnenia. Pri realizácii prác na novom pamätníku venovanom obetiam baníckeho štrajku bol z iniciatívy autorov umiestnený ako doplnkový objekt na zadnú stranu nového monumentu,“ priblížila Oswaldová.

Reštaurátorské práce zrealizoval akademický sochár Dušan Hagara a spočívali v očistení kamenných aj odlievaných častí pomníka, vyčistení prírodného vápencového kameňa či reštaurovaní bočných nápisových tabúľ. Pomník slávnostne odhalili pre verejnosť začiatkom decembra.