Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Štvorylku si na žilinskom námestí zatancovalo takmer 1300 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Európsky tanečný festival štvorylky znamená synchronizované tancovanie štvorylky v rôznych európskych mestách vždy v máji.


Žilina 19. mája (TASR) – Do podujatia Štvorylka 2017 sa dnes napoludnie zapojilo na Námestí Andreja Hlinku v Žiline takmer 1300 ľudí, ktorí si zatancovali tento tanec s ďalšími účastníkmi Európskeho tanečného festivalu štvorylky v 58 európskych mestách. Koordinátor festivalu Peter Cieker uviedol, že o svetový rekord v synchronizovanom tancovaní štvorylky súťažilo približne 30.000 ľudí, z nich viac ako 7000 na Slovensku.

"Deťom to dáva veľa, pretože tancujú na historickú hudbu. A potom sa môžu ešte špeciálne vyblázniť. Keď tancujú na námestí, je tam obrovská pozitívna energia a všetci sa na to každý rok tešia. Je to pokus o rekord, ale to nie je hlavné. V prvom rade sa chceme vždy stretnúť a zatancovať si," zdôraznil Cieker.

Európsky tanečný festival štvorylky, ktorý zaregistrovala organizácia Tanečný zväz Slovinska (Plesna zveza Slovenije), znamená synchronizované tancovanie štvorylky v rôznych európskych mestách vždy v máji, presne o 12.00 h na významných verejných miestach. V Žiline podujatie pripravili mesto a Tanečná škola Petra Ciekera.