Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Takmer 2000 domácností bude v stredu a v piatok bez elektriny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas odstávok skontrolujú pracovníci údržby distribučnej spoločnosti niekoľko úsekov elektrického vedenia s napätím 22.000 voltov. Vykonajú i potrebnú údržbu, aby zaistili ďalšiu plynulosť dodávok.

Brezno 19. septembra (TASR) – Okres Brezno čakajú v stredu (20.9.) a v piatok (22.9.) odstávky elektriny. Pre plánovanú údržbu vedenia to pocíti takmer 2000 domácností z Brezna a obcí. TASR o tom informoval Miroslav Gejdoš, hovorca spoločnosti Stredoslovenská energetika - Distribúcia (SSE-D) Žilina.

"Elektrikári zo SSE-D plánujú vykonať lezeckú kontrolu vedení vysokého napätia. V stredu sa to dotkne viac ako tisícky odberateľov v Podbrezovej. Odstávka je tam naplánovaná od 8.00 do 15.30 h. V piatok zostane bez prúdu takmer 900 domácností v Beňuši, Braväcove a v lokalite Kozlovo, ktorá sa nachádza v Rohoznej, miestnej časti Brezna. Dodávku prerušia o 11.00 h a obnovia ju najneskôr o 16.00 h," konštatoval Gejdoš.

Počas odstávok skontrolujú pracovníci údržby distribučnej spoločnosti niekoľko úsekov elektrického vedenia s napätím 22.000 voltov. Zároveň vykonajú i potrebnú údržbu, aby zaistili ďalšiu bezpečnosť a plynulosť dodávky elektriny.

"Ak sa nestane nič mimoriadne, naši zamestnanci sa vynasnažia ukončiť prácu čo najskôr a obnoviť dodávku elektriny hneď, ako to bude možné. Dotknutých odberateľov regiónu by sme však chceli požiadať o trpezlivosť a náležitú prípravu na odstávku. Zvlášť by sme chceli vyzvať tých obyvateľov, ktorí majú na svojich pozemkoch stožiare vysokého napätia, aby ich v prípade potreby sprístupnili pracovníkom údržby. Správca distribučnej siete má totiž zákonné právo pohybovať sa aj po súkromných pozemkoch, kde sa nachádzajú jeho energetické zariadenia," dodal Gejdoš.

Podľa neho kompletný zoznam adries zasiahnutých odstávkou možno nájsť na internetových stránkach samospráv, prípadne sa dá informovať na príslušnom mestskom alebo obecnom úrade.

Spoločnosť SSE-D zabezpečuje distribúciu elektriny na území Banskobystrického, Žilinského a časti Trenčianskeho kraja. Prevádzkuje takmer 35.000 kilometrov elektrického vedenia, ktoré napája zhruba 740.000 domácností a firiem.