Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Tatry lákajú turistov aj na druhýkrát, potvrdil prieskum

Vysokohorské chodníky v TANAP-e sa po sezónnej uzávere otvárajú 16. júna. Foto: TASR/Milan Kapusta

Väčšina ľudí sa na územia národného parku pravidelne vracia, priemerná dĺžka ich pobytu trvá viac ako tri a pol dňa a návštevníci sa tu venujú predovšetkým turistike.


Vysoké Tatry 4. februára (TASR) – Väčšina turistov sa rada opätovne vracia do Tatranského národného parku. Vyplýva to z prvých výsledkov prieskumu, ktorý prebieha v rámci projektu Ochrana prírody a krajiny v TANAP-e, zameraného na jeho rekreačné hodnoty.

Podľa profesora Michaela Getznera z Viedenskej technickej univerzity, ktorý sa dlhodobo venuje problematike ekologickej ekonómie a regionálnej politiky, sa v rámci zisťovaní realizátorom v spolupráci s Univerzitou Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici podarilo v lete a na jeseň minulého roka zozbierať názory 708 návštevníkov národného parku.

Pripomína, že otázky sa týkali napríklad informovanosti v oblasti ochrany biodiverzity. Testovanie má ukázať, či národný park poskytuje dostatočné informácie a či sú aj adekvátne prijímané návštevníkmi. Výsledky môžu poslúžiť nielen samotnej ochrane prírody, ale aj odborníkom z oblasti cestovného ruchu.

Juraj Švajda z UMB informuje, že podľa doterajších záverov väčšina respondentov sa na územia národného parku pravidelne vracia, priemerná dĺžka ich pobytu trvá viac ako tri a pol dňa a návštevníci sa tu venujú predovšetkým turistike. Až 58 percent respondentov prišlo do tohto regiónu osobitne za účelom návštevy národného parku.

Vysokohorské chodníky v TANAP-e sa po sezónnej uzávere otvárajú 16. júna.
Foto: TASR/Milan Kapusta
"Pre región je dôležité zistenie, že až 72 percent respondentov bolo ubytovaných v priľahlých mestách a obciach, respektíve priamo v národnom parku. Zistili sme, že počas návštevy minú v priemere takmer 52 eur na osobu za deň," uvádza Švajda. Doplnil, že väčšina financií smeruje do ubytovania a stravy.

Konštatoval, že na základe zisťovaní mali možnosť posúdiť, aký charakter krajiny návštevníci v Tatrách uprednostňujú, koľko sú ochotní zaplatiť za jej zachovanie a ako by sa v prípade realizácie rozvojových scenárov zmenila frekvencia ich návštev. Podľa Švajdu väčšina respondentov si myslí, že turistická infraštruktúra je v poriadku, ale mala by byť mimo územia národného parku a každý projekt ohrozujúci ekosystémy v národnom parku by mal byť zakázaný.

Getzner zdôrazňuje, že uvedené zistenia sú len výberom prvých deskriptívnych výsledkov. Ďalej však budú realizovať ďalšie ekonometrické techniky.